"Nosimo narančasto jer želimo zaprimati manje pritužbi žena žrtava nasilja"

photo finalPridružili smo se UN-ovoj kampanji "Nosim narančasto jer..." u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama s prikladnom porukom "Nosimo narančasto jer želimo zaprimati manje pritužbi žena žrtava nasilja". Navedeno ističemo iz razloga što želimo da se broj žena žrtava svih obilka nasilja smanji u hrvatskom društvu. Podsjećamo da i dalje zaprimamo veliki broj pritužbi žena žrtava nasilja. U Hrvatskoj su u 2013. od ukupnog broja oštećenih osoba žene (kao maloljetne i punoljetne osobe) u 64% slučajeva bile oštećene osoba nasilničkim ponašanjem, a kao žrtve kaznenih djela s elementima nasilja bile su žrtve u 73% slučajeva.

Stoga podržavamo sve kampanje koje imaju za cilj prevenciju i osvještavanje javnosti o posljedicama svih oblika nasilja nad ženama koje prema Istanbulskoj konvenciji predstavljaju rodno uvjetovano nasilje.

Podsjećamo, UN Women pokrenuo je kampanju putem društvenih mreža na način postavljanja „selfie“ fotografija s porukom: „Nosim narančasto jer....“, tako što se postavljaju  fotografije na Twitter i Facebook profile s tekstom “Nosim narančasto jer......”. Pozivamo i vas da se pridružite ovoj globalnoj akciji dok još traje tradicionalna svjetska kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ (25.11.-10.12.).