Objavljena tri javna poziva Pučke pravobraniteljice

Pučka pravobraniteljicaU cilju što bolje vidljivosti javnih poziva kao i boljeg odaziva potencijalnih kandidata i kandidatkinja, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova prenosi obavijest Pučke pravobraniteljice objavljene na njenim internetskim stranicama. Pučka pravobraniteljica je objavila tri javna poziva:
1.      Javni poziv za podnošenje prijedloga za izbor neovisnih stručnjaka radi uključivanja u obavljanje poslova Nacionalnog preventivnog mehanizma;
2.      Javni poziv za podnošenje prijedloga za izbor udruga radi suradnje u obavljanju poslova Nacionalnog preventivnog mehanizma;
3.      Javni poziv za predlaganje kandidata za člana Savjeta za ljudska prava pučke pravobraniteljice iz reda organizacija civilnog društva.

Prva dva javna poziva odnose se na uključivanje u obavljanje poslova Nacionalnog preventivnog mehanizma, a upućeni su zdravstvenim radnicima, stručnjacima koji se bave različitim aspektima poremećaja u ponašanju te drugim stručnjacima kao i udrugama registriranim za obavljanje djelatnosti iz područja zaštite ljudskih prava, koji svojim znanjima i vještinama mogu doprinijeti jačanju zaštite osoba lišenih slobode od mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja. Poslovi Nacionalnog preventivnog mehanizma uključuju obilaske mjesta u kojima se nalaze ili bi se mogle nalaziti osobe lišene slobode, radi jačanja njihove zaštite od mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja, davanje preporuka nadležnim tijelima vlasti i ustanovama radi poboljšavanja postupanja prema osobama lišenim slobode i uvjeta u kojima se one nalaze, davanje prijedloga i primjedbi na zakone i druge propise te nacrte zakona i drugih propisa radi promicanja zaštite osoba lišenih slobode od mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja, suradnju s Pododborom Ujedinjenih naroda za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja te slanje informacija i sastajanje s Pododborom za sprečavanje mučenja. Prijave za ova dva javna poziva Pučka pravobraniteljica zaprima do 17. prosinca 2015.

Treći javni poziv upućen je organizacijama civilnog društva koje trebaju predložiti kandidata/tkinju za člana/icu Savjeta za ljudska prava pučke pravobraniteljice. Savjet za ljudska prava savjetodavno je tijelo koje razmatra i predlaže strateške smjernice u području promicanja ljudskih prava i sloboda, osigurava kontinuiranu suradnju u području ljudskih prava i sloboda između pučke pravobraniteljice, civilnog društva, akademske zajednice i medija te razmatra druga pitanja od značaja za rad pučke pravobraniteljice u području promicanja ljudskih prava i sloboda. Prijave za ovaj javni poziv Pučka pravobraniteljica zaprima do 01. prosinca 2015. godine.

Detaljne informacije dostupne su u javnim pozivima u privitku.