Konferencija povodom Dana ljudskih prava u organizaciji svih pravobraniteljskih institucija

PRSpanel08122015Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava pučka pravobraniteljica Lora Vidović, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić i pravobraniteljica za osobe sa invaliditetom Anka Slonjšak zajednički su organizirale u Hrvatskom saboru konferenciju "Daleko od grada-i od prava? Ljudska prava u ruralnim područjima". U okviru konferencije pravobraniteljica za ravnopravnost spolova prikazala je stanje u ruralnim područjima Republike Hrvatske s aspekta ravnopravnosti spolova u okviru panela „Položaj žena u ruralnom području iz aspekta ravnopravnosti spolova“.

Konstatirala je  kako su žene sa sela u višestruko nepovoljnijoj poziciji od žena iz grada (pri zapošljavanju, kao žrtve obiteljskog nasilja, u obrazovanju, političkoj participaciji…), premda do sada još nisu niti provedena ikakva opsežnija istraživanja, a i mali je broj statističkih podataka o seoskim ženama.
Ovaj zaključak slijedi iz podataka koje Pravobraniteljica prikuplja izravno s terena od lokalnih povjerenstava za ravnopravnost spolova, analizom spolne strukture općinskih i gradskih vijeća te broja gradonačelnika/ca i župana/ica, podacima o mjestu prebivanja žena-žrtava obiteljskog nasilja koje se pritužuju na diskriminaciju temeljem spola, ali i iz jedinog opsežnijeg istraživanja o položaju žena na selu koje je još 2011. provelo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Žene u ruralnim područjima su još uvijek žrtve patrijarhalnog svjetonazora, uz to što obavljaju sve poslove pri obradi zemlje, podizanju usjeva, uzgoju domaćih životinja i općenito proizvodnji poljoprivrednih proizvoda svih vrsta. Uz to, žene su te koje se brinu  i za obitelj i kućanstvo. Pri tome, zanemariv broj žena je vlasnica zemljišta koje obrađuje i/ili kuće u kojoj žive, kao i OPG-a koje se bavi uzgojem i plasmanom prehrambenih proizvoda.

panelistice08122015O konkretnim  i praktičnim problemima s kojima se susreću žene na selu govorile su sudionice panela kojim je moderirala pravobraniteljica Višnja Ljubičić - Marijana Živković iz Uprave za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, Verica Rupčić. predsjednica povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, Mary Ann Rukavina Cipetić, direktorica GTF inicijative za održivi rast, te Slavica Miličić, predsjednica udruge „Prospero“ iz Gračaca.

Kako se moglo zaključiti iz izlaganja Marijane Živković, Ministarstvo poljoprivrede sustavno radi na poboljšanju statusa seoskih žena kroz izradu normativnih akata koji bi otvorili vrata ženskom poduzetništvu, i to onom u poljoprivrednoj proizvodnji, uključujući i EU fondove.

Verica Rupčić istaknula je kako bi valjalo uvesti rodno budžetiranje, sve u cilju poticanja zapošljavanja žena. Navela je i kako je vrlo teško doći do podatka o tome koliko je OPG-ova u vlasništvu žena. Pretpostavlja se da ih je otprilike oko 5%, no najčešće su žene nositeljice samo fiktivno, jer su muškarci zaposleni.

Mary Ann Rukavina Cipetić je ukratko odgovorila na pitanja pravobraniteljice te je navela kako u pojedinim dijelovima Hrvatske postoji dobra organiziranost žena. Radi se uglavnom o naseljenijim i ekonomski razvijenijim krajevima. Naglasila je kako se osnaživanje žena provodi i kroz Lokalne akcijske grupe-  LAGove. Prema standardima EU-a u LAGovima mora biti 30% žena, a u Hrvatskoj je postignut postotak od 40% i to valja iskoristiti u programu ruralnog razvoja. Naglasila je da su OPG-ovi vrlo bitna karika tog razvoja. Potrebno je poticati socijalno-poduzetničke ekonomske snage na izgradnji sustava od proizvodnje do tržišta.

Osnovni problemi su nepoznavanje postupka te nedovoljna  infrastruktura, prometna i ostala. Regonalna povezivanja su uspješna, jer žene identitet i način života drži ih u zajedništvu. Govornica je istaknula kao primjer  zadrugu „Kolo“ s područja dubrovačke županije u kojoj žene rade i prodaju različite proizvode.

Slavica Miličić kao četvrta panelistica ističe da treba poticati samozapošljavanje žena i stjecanje kontrole nad vlastitim radom, organizirati edukacije kako o proizvodnji, tako i o plasmanu proizvedenog. Kao osnovne probleme ističe težu dostupnost liječničke pomoći, pregleda u cilju preveniranja bolesti, što vrlo lako može dovesti i do lošijeg zdravstvenog statusa seoskih žena, osobito starijih.

Panel je pokazao upravo ono što se zadnjih par godina uočava radom na terenu, te ukazao na pravac djelovanja kojem Pravobraniteljica već nekoliko godina posvećuje posebnu pažnju - razvoj i unapređenje socio-ekonomskog položaja ruralnih žena.

Više na službenim web stranicama drugih pravobraniteljskih institucija:

"Daleko od grada - i od prava? Ljudska prava u ruralnim područjima", ombudsman.hr., 8.12.2015.

Daleko od grada - i od prava? Ljudska prava u ruralnim područjima, posi.hr, 8.12.2015.

Konferencija Daleko od grada - i od prava, dijete.hr, 8.12.2015.

 

Iz medija:

In-portal, 9.12.2015. - T-portal, 9.12.2015. - Dnevnik.hr, 8.12.2015.

Konferencija o ljudskim pravima u ruralnim područjima, republika.eu, 8.12.2015.

Ljudska prava: O ljudskim pravima u ruralnim područjima: Daleko od grada, daleko od prava, ezadar.hr, 8.12.2015.

Iako smo na pragu 2016., neka sela u Hrvatskoj još uvijek nemaju ni struju ni vodu, RTL, 8.12.2015.

Daleko od grada i od prava?, HRT, 8.12.2015.

O ljudskim pravima u ruralnim područjima: Daleko od grada i od prava, about.hr, 8.12.2015.

O ljudskim pravima u ruralnim područjima: Daleko od grada i od prava, HINA, 8.12.2015. (cijeli tekst mogu čitati samo pretplatnici/e)

Galerije: Cropix, 8.12.2015. - Pixsell, video, 8.12.2015. - Pixsell, photo, 8.12.2015.