Međunarodni dan djevojaka u ICT-u

ICT girlsPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na obilježavanju  „Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u“ u organizaciji HAKOM-a. Pravobraniteljica se uvodno obratila prisutnima naglasivši kako nam statistika daje uvid u postojeće stanje: žene su te koje u većini slučajeva završavaju fakultete i stječu diplome - preko 60%, međutim računalstvo, u kojem su žene najpodzastupljenije kao studentice, u RH diplomiralo je 19% djevojaka i 81% muškaraca. U području informacija i komunikacija zaposleno je oko 38% žena, a udio prosječne neto plaće žena u plaći muškaraca u tom području iznosi 88,5%.

U Europskoj uniji na 1.000 svih diplomiranih studentica, samo 29 (3%) je iz područja ICT-a, a od njih samo 4 je i zaposleno u tom području. Od 1.000 svih diplomiranih studenata, 95 (9.5 %) je u području ICT-a, a 20 je zaposleno u tom području.

Neke od prepreka većem sudjelovanju žena u ICT sektoru su: snažni rodni stereotipi i podjela na „ženske“ i „muške“ poslove, dob i majčinstvo,mit o ICT-u kao muškom sektoru, rezerviran za osobenjake bez privatnog života, mit o ICT-u kao previše tehničkom sektoru za žene (stereotip da žene ne znaju tehnički misliti), nedostatak samopouzdanja samih žena, nedostatak vidljivosti ženskih uzora u ICT-u i nedostatak razvijene mreže mentorica. Pravobraniteljica je naglasila da je stoga neophodno mijenjati društvenu svijest edukacijom, odgojem, promocijom uzora, razbijanjem tradicionalnih rodnih stereotipa općenito i razbijanjem stereotipa konkretno o samom ICT sektoru te da je važno imati na umu da se ne rađamo sa rodnim stereotipima, već da ih, kao i predrasude, stječemo odgojem. Stoga ih odgojem možemo i suzbijati.

Cilj obilježavanja „Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u“ je podizanje svijesti među djevojkama o uspješnoj karijeri i prednostima koje nudi ICT sektor. Prema mnogobrojnim istraživanjima upravo je osnovnoškolsko obrazovanje ključ u određivanju budućeg smjera obrazovanja, a promicanjem ICT zanimanja želi se potaknuti usmjeravanje djece već u najranijoj dobi, posebice djevojčica predškolske i osnovnoškolske dobi razvoju informatičkih vještina, podižući im tehničko samopouzdanje i kompetencije, s krajnjim ciljem njihovog odabira profesije i zaposlenja u ICT sektoru.

Iz medija:

HAKOM i ove godine s partnericama projekta obilježio Međunarodni dan djevojaka u ICT-u, portal Sretna Mama, 28.4.2016.

HAKOM i ove godine s partneri(ca)ma projekta obilježio Međunarodni dan djevojaka u ICT-u, limun.hr, 28.4.2016.

Međunarodni dan djevojaka u ICT-u, RTL, 24.4.2016.

Međunarodni dan djevojaka u ICT, wish.hr