Sastanak pravobraniteljice s ministricom socijalne politike i mladih

sastanak s juretickom 2Na inicijativu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Višnje Ljubičić, u prostorijama Ministarstva socijalne politike i mladih održan je sastanak pravobraniteljice Višnje Ljubičić i ministrice Bernardice Juretić. Sastanak je održan u cilju nastavka dosadašnje suradnje vezane za zajednička područja rada te razmjene iskustava. Pravobraniteljica se posebno osvrnula na zaprimljene pritužbe iz područja roditeljske skrbi (posebice očeva koji iznose sumnju na spolnu diskriminaciju) te na pritužbe iz područja nasilja u obitelji (nedosljedna provedba Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji od strane centara za socijalnu skrb).

Pored navedenih tema, pravobraniteljica je ukratko predstavila i ostala područja iz svoje nadležnosti kao što su diskriminacija trudnica i majki s malom djecom na tržištu rada, problematika uznemiravanja  i spolnog uznemiravanja na radnom mjestu, diskriminacija temeljem spolne orijentacije (istaknuvši pritom svoju ulogu umješačice u pojedinim sudskim postupcima iz navedenog područja) te problematika financiranja skloništa za žrtve obiteljskog nasilja. O svim navedenim pitanjima Pravobraniteljica je u svom Izvješću o radu za 2015. godinu izvijestila i Hrvatski sabor.

Pravobraniteljica se osvrnula i na izmjene Zakona o ravnopravnosti spolova koje su u tijeku te na pitanje kontinuirane edukacije stručnih djelatnika/ica iz sustava socijalne skrbi.

Sastanku su prisustvovali i savjetnici pravobraniteljice, Nebojša Paunović i Martina Krnić, te savjetnica ministrice i koordinatorica za ravnopravnost spolova, Sandra Batlak, glavna savjetnica ministrice Maja Kuhar i tajnica Kabineta ministrice, Sanja Mikulić.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova kod ministrice Juretić, web Ministarstva socijalne politike i mladih, 4.5.2016.