Analiza stanja prava djece i žena u Hrvatskoj

analizadzU Hrvatskome saboru predstavljen je dokument pod nazivom „Analiza stanja prava djece i žena u Hrvatskoj“ koji je za Ured UNICEF-a u Zagrebu izradio multidisciplinarni tim Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar na čelu s prof.dr.sc. Andrejom Brajša Žganec uz podršku i pomoć tijela državne uprave i institucija Republike Hrvatske. Na predstavljanju dokumenta govorili su Lora Vidović, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu, Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, prof.dr.sc. Marina Ajduković, s Pravnog fakulteta Studijski centar socijalnog rada ujedno recenzentica dokumenta i prof.dr.sc. Andreja Brajša Žganec, voditeljica projekta pri Institutu Pilar.

Treći dio analize odnosi se na ljudska prava žena, posebice u području zaštite zdravlja žena (zdravstvene službe za žene, maternalni mortalitet, trudnoća i antenatalna skrb, prekidi trudnoće), nasilje na ženama, žene na tržištu rada i njihova uloga u obitelji i usklađivanju poslovnih i obiteljskih obveza te sudjelovanje žena u politici, državnoj upravi i pravosuđu, položaj žena u medijima te proces zagovaranja i uloga organizacija civilnoga društva.
Napominjemo da su se u navedenom dokumentu u području ljudskih prava žena učestalo koristila Izvješća pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, kao vrijedni izvori informacija, statističkih pokazatelja, istraživanja i analiza.

Attachments:
Download this file (Analiza_stanja_prava_djece_i_zena.pdf)Analiza_stanja_prava_djece_i_zena.pdf[ ]5971 Kb