Održan sastanak Radne skupine za izmjenu Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja

Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasiljaU Uredu za ravnopravnost spolova Vlade RH održan je sastanak Radne skupine za izmjenu Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja. Sastanku je uz predstavnice Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva zdravstva, Ženske sobe – Centra za seksualna prava i Ureda Vlade RH za ravnopravnost spolova, prisustvovao i pravni savjetnik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Nebojša Paunović. Na sastanku su izostali predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji su također članovi Radne skupine.

Izmjene Protokola vrše se kako bi se isti uskladio s izmjenama relevantnih zakona, kao i sa svrhom njegove što učinkovitije primjene u praksi.

Savjetnik Paunović, iznio je iskustva Pravobraniteljice iz rada na brojnim konkretnim predmetima te ukazao na određene propuste nadležnih tijela prilikom primjene Protokola, kao i na njegove nedorečenosti, kako u pravnom i terminološkom smislu tako i u pogledu praktične provedbe istoga, a sve s ciljem što učinkovitije primjene Protokola u praksi te unaprjeđenja zaštite prava žrtava seksualnog nasilja. U svjetlu navedenih primjedbi, savjetnik je dao nekolicinu konkretnih prijedloga za izmjene Protokola što su sudionici sastanka pozdravili kao vrijedan doprinos izmjenama iz perspektive praktičnog rada s žrtvama seksualnog nasilja.