Okrugli stol povodom Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u

DjevojkeiICTPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je na trećem okruglom stolu koji je povodom obilježavanja "Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u" organizirala Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) u cilju promicanja ICT zanimanja kod djece već u najranijoj dobi, posebice djevojčica predškolske i osnovnoškolske dobi, radi razvoja informatičkih vještina s krajnjim ciljem njihovog odabira profesije i zaposlenja u ICT sektoru.

Pravobraniteljica se u svom izlaganju osvrnula na činjenicu da u ICT sektoru ima zaposlenih žena i da njihov utjecaj jača, međutim da su još uvijek znatno podzastupljene i premalo vidljive. Djevojčice se ne motivira da svladavaju kompjutorske vještine na jednaki način kao dječake, bavljenje informatikom smatra se „muškim poslom“ pa se djevojčicama ne izgrađuje samopouzdanje da one to mogu ili da bi trebale, a na razgovorima za posao samo žene se pita imaju li djecu, koje dobi, a ako nemaju, namjeravaju li ih imati i slično, naglašavajući time podjelu rodnih uloga prema kojoj se očekuje da je prva i osnovna uloga žene da bude supruga i majka, a potom, ako stigne, sve ostalo.

Osim što HAKOM nastoji povećati njihovu vidljivost obilježavanjem Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u, prošle godine je objavljena i prva lista 50 najutjecajnijih žena u ICT-u, što je za svaku pohvalu jer je doprinijelo priznavanju ženskih postignuća u IT sektoru. Nedavno je održan cjelodnevni edukativni program za učenice srednjih škola Nove Gradiške, Novske, Ogulina i Karlovca kako bi im pokazao da je IT sektor zabavan,  dok su od menadžerica iz Microsofta i drugih tvrtki iz prve ruke mogle čuti o njihovom radu i uspjehu u tom sektoru. Poželjna je svaka inicijativa kojom poslovni uspjesi žena u IT sektoru postaju vidljiviji, jer novim generacijama djevojaka daju prave uzore i poticaj da se u većoj mjeri odlučuju za zanimanja u IT sektoru i da svoju budućnost potraže u zanimanjima koja će im omogućiti bolji posao, bolje plaće, stabilniji status na tržištu rada.

Statistika pokazuje da dok žene u većini slučajeva završavaju fakultete i stječu diplome - preko 60% u Republici Hrvatskoj - u području računalstva žene su u visokom postotku podzastupljene kao studentice - u RH računalstvo diplomira oko 19% djevojaka. Prema podacima Europske komisije od 7 milijuna ljudi koji u Europi rade u digitalnom sektoru žene čine 30%. Na rukovodećim pozicijama, u odnosu na druge sektore, u ICT-u je tek 19% žena.

Međutim, povijest ovog područja, o kojoj se na žalost malo zna jer se malo o njoj govori, skriva činjenicu da nije uvijek bilo tako. Godine 1958. Elsie Shutt je osnovala jednu od prvih software tvrtki u SAD-u u kojoj su sve programerke bile žene, a samo godinu dana kasnije isto je učinila i Dina St Johnston u Velikoj Britaniji. Bill Gates i Steve Jobs tada su imali tri, odnosno četiri godine. Glumica Heddy Lamar koju će se uglavnom isticati kao glumačku zvijezdu, bila je inovatorica u području bežičnih komunikacija, a na osnovu tehnologije koju je 1942. prijavila kao patent, danas počiva WiFi. Mnogi ne znaju da se Dan izumitelja slavi 9. studenoga, na njezin rođendan. Nažalost, i dalje se o ovim i mnogo ovakvih žena iz povijesti ne zna ništa, zna malo ili ih se, kao glumicu Lamar, ističe primarno zbog njihovog izgleda, a zanemaruju njihova postignuća. Mnoge žene su bile pionirke kompjutorskog programiranja i ključno doprinijele razvoju nove industrije, a još 1980. žene su više upisivale kompjutorsko programiranje nego pravo.

Stoga je pravobraniteljica kao izuzetno važnim istaknula uvođenje sadržaja kojima će se uklanjati neravnopravnost spolova i rodnih stereotipa iz odgojno-obrazovnog sustava, kao što to propisuje i Zakon o ravnopravnosti spolova, a jedan od načina je da se i djevojčicama i dječacima pruže informacije o ženskim postignućima i djelovanju, kako bi dobili istinitiju i potpuniju sliku o društvenom, znanstvenom, kulturnom i gospodarskom doprinosu žena kroz povijest.

 Iz medija:

Bug.hr, 28.4.2017.

HAKOM, 27.4.2017.

Scena.hr, 27.4.2017.