Međunarodna konferencija Pučke pravobraniteljice

puka saborPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjeluje na međunarodnoj konferenciji „Zaštita ljudskih prava i jačanje demokracije u Europi“ koju je u Hrvatskom saboru organizirala Pučka pravobraniteljica povodom 25 godina od donošenja Zakona o pučkom pravobranitelju i osnivanja institucije pučkog pravobranitelja. Na konferenciju su pozvani predstavnici/e neovisnih institucija koje se bave zaštitom i promocijom ljudskih prava, povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava, direktor Agencije EU za temeljna prava (FRA) te predstavnici međunarodnih mreža za ljudska prava iz Njemačke i Irske.

Jedan od uvodnih govornikabio je Nils Muižnieks, povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava koji je naglasio važnost neovisnosti pravobraniteljskih institucija i potpore vlada radu organizacija civilnog društva koje monitoriraju rad državnih tijela. Dao je usporedbu djelovanja pojedinih antidiskriminacijskih institucija u državama vijeća Europe.

flahertyMichael O'Flaherty, direktor FRA, u svom je uvodnom govoru naglasio značaj i ulogu neovisnih institucija u zaštiti i promociji ljudskih prava te naveo sedam ključnih točaka: (1) rad neovisnih tijela na temelju kojih se štite i promiču ljudska prava su zakoni i međunarodni ugovori; (2) temeljem tih zakona traži se odgovornost i procesuiranje onih koji krše ljudska prava, naročito kada se radi o govoru mržnje; (3) poštivati i slušati one koji su nositelji prava koja su tijela nadležna štititi, (4) izgraditi povjerenje i svijest o tome da su prava nešto što pripada svima nama te je neophodno pozabaviti se socio-ekonomskim pravima, (5) hrabro se suočiti s izazovima poput razvijanja svijesti o tome da nacionalna sigurnost ne isključuje zaštitu ljudskih prava i obrnuto, (6) neovisna tijela trebaju se međusobno podržavati (7) nadati se napretku.

Konferencija se nastavila panelom: Uloga neovisnih institucija u savladavanju izazova suvremenih demokracija na kojem govore Veljko Kajtazi, član saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Beate Rudolf, predsjedavajuća GANHRI-ja i direktorica Instituta za ljudska prava Njemačke, Peter Tyndall, pravobranitelj Irske te Evelyn Collins, predsjedavajuća Equineta i izvršna direktorica Komisije za jednakost Sj. Irske.