Održana završna konferencija IPA 2012 projekta „Potpora vijećima nacionalnih manjina na lokalnoj razini“

IPA projektDanas je u Kući Europe u Zagrebu održana završna konferencija IPA 2012 projekta „Potpora vijećima nacionalnih manjina na lokalnoj razini“, kojeg je proveo Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske u suradnji s tvrtkama WYG savjetovanje d.o.o. i TECHED savjetodavne usluge d.o.o.

Projekt je proveden u okviru pretpristupne pomoći IPA 2012 za RH, I komponenta: Pomoć u tranziciji i jačanje institucija, s ciljem osiguravanja cjelovitog i učinkovitog ostvarivanja ljudskih prava, te poboljšanja i olakšanja potpunog sudjelovanja nacionalnih manjina u gospodarskom, kulturnom i društvenom životu hrvatskog društva, uz očuvanje njihovog vlastitog identiteta, kulture i tradicije.

Glavni produkti projekta su Priručnik za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina (čije izdavanje tek slijedi) i internetski portal https://pravanacionalnihmanjina.hr/ namijenjen vijećima nacionalnih manjina u provedbi praćenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i u razvoju vlastitih lokalnih zajednica na području RH. Također je provedeno empirijsko istraživanje.

Nakon uvodnih govora koje su održale Mirela Rašić ispred Predstavništva Europske komisije u RH i Bahrija Sejfić ispred Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, uslijedilo je predstavljanje projektnih rezultata. O Priručniku je govorila voditeljica projekta Lidija Japec, o internetskom portalu Boris Bereček, a rezultate provedenog istraživanja predstavio je Nenad Karajić.

Među rezultatima je među ostalim istaknuto da je u vijećima i među predstavnicima nacionalnih manjina koji su sudjelovali u istraživanju, odnosno činili njegov uzorak, bila prisutna nepovoljna sociodemografska struktura: slabo su bili zastupljeni mladi do 30 godina i žene. Posebno je istaknuto da je po pitanju romske nacionalne manjine zastupljenost žena u potpunosti izostala. Zato je kao smjernica djelovanja navedena sljedeća: „poboljšati prilike ženama i mladima da aktivno sudjeluju kao integrirani pripadnici nacionalnih manjina u procesima donošenja odluka i aktivnostima na lokalnoj, područnoj i regionalnoj razini“.

Na konferenciji je prisustvovao savjetnik pravobraniteljice Josip Grgić.