Panel rasprava u cilju osvještavanja studentske populacije o nasilju u obitelji

logoprsmaliPravobraniteljica za ravnopravnost spolova prihvatila je poziv za sudjelovanje na panel raspravi na temu nasilja u obitelji koju je u Europskom domu organizirala udruga Studentski evanđeoski pokret (STEP). Održana panel rasprava samo je dio projekta naziva „Aj, nemoj“ kojeg Studentski evanđeoski pokret organizira radi osvještavanja o nasilju u obitelji studentske populacije, ali i šire javnosti. Uz savjetnicu Pravobraniteljice Martinu Strunjak, na panel raspravi sudjelovali su i starozavjetničar dr. Danijel Berković te predsjednica ženskog odjela Svjetskog baptističkog saveza i profesorica Novog zavjeta i biblijske teologije doc.dr. Ksenija Magda. 

Dok su dr. Berković i doc.dr. Magda pristupili temi s teološkog aspekta te raspravljali o ulozi judeo-kršćanske tradicije u razvoju društvenog položaja žena, savjetnica Strunjak podijelila je iskustva iz rada institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova s naglaskom na pravni okvir i obveze tijela nadležnih za postupanje u slučaju nasilja u obitelji, oblike nasilja kojima su žene najčešće izložene i faktore koji pogoduju perpetuiranju nasilja, trendove uočene vezano obiteljsko nasilje te preporuke Pravobraniteljice usmjerene na smanjenje broja slučajeva obiteljskog nasilja. 

Savjetnica je tom prilikom upoznala sudionike rasprave s EU-projektom naziva „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“  koji Pravobraniteljica provodi u partnerstvu s Ženskom sobom - Centrom za seksualna prava, dok su pridruženi partneri Pravosudna akademija, Policijska akademija i Hrvatsko novinarsko društvo. Cilj navedenog EU-projekta je identificirati, empirijski opisati te staviti u fokus javnosti postojeće pravne prakse koje predstavljaju prepreke za učinkoviti pravni progon i kažnjavanje nasilja prema ženama.