U Zagrebu održana druga edukacija socijalnih radnika/ca

edukacijaZagrebNakon Pakraca, u Zagrebu je održana druga jednodnevna edukacija socijalnih radnika/ca naziva „Prepoznavanje i procjena obitelji u riziku pri inicijalnom kontaktu u centru za socijalnu skrb i kod ostvarivanja novčanih prava“. Edukaciju s ciljem osnaživanja socijalnih radnika/ca za pravovremeno prepoznavanje i procjenu rizika te uspješniju zaštitu dobrobiti djece, u organizaciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, podržala je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

U prvom dijelu svojeg izlaganja, savjetnik Pravobraniteljice, Nebojša Paunović, upoznao je sudionike i sudionice edukacije s pravnim okvirom, nadležnostima institucije Pravobraniteljice, kao i njezinim načinom postupanja povodom pritužbi građana i građanki, dok je savjetnica Martina Strunjak izložila pojedinačne slučajeve iz rada Pravobraniteljice kako bi ukazala na uočene propuste u postupanju centara iz područja roditeljske skrbi te obiteljskog nasilja.

Savjetnici/e Pravobraniteljice odgovarali su na brojna pitanja sudionika i sudionica edukacije vezano za način postupanja prema žrtvi nasilja u obitelji, obvezu prijavljivanja saznanja o obiteljskom nasilju policiji te dužnosti ostalih institucija. Od strane savjetnika/ce posebno je istaknuta suradnja s resornim ministarstvom i centrima za socijalnu skrb te je izražena želja da se ista i u budućnost nastavi.