Sastanak sa zamjenicom župana Ličko-senjske županije i sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova

Sastanak sa zamjenicom župana Licko-senjske zupU sklopu posjete Ličko-senjskoj  županiji, pravobraniteljica Višnja Ljubičić sastala se sa zamjenicom župana, Renatom Hodak, kojom prilikom su razmijenile mišljenja i informacije vezano uz promicanje ravnopravnosti spolova u odnosu na postojeću situaciju u Županiji. Pravobraniteljica i zamjenica župana sudjelovale su nakon toga na tematskoj sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Ličko-senjske županije, na kojoj su članovi/ce pojedinačno izlagali/e i upoznali/e pravobraniteljicu sa situacijom u jedinicama lokalnih samouprava iz kojih dolaze.

Spomenuto je pitanje smještaja žrtava nasilja u obitelji, budući da Županija nema sigurnu kuću te se ova vrsta pomoći pruža u susjednim županijama uključujući i područje Grada Zagreba, kao i potreba za poboljšanjem uvjeta u kojima se pruža socijalna zaštita građanima/kama.

Pravobraniteljica je istaknula važnost prihvaćanja Europske povelje o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini, usvojenoj u Županiji tijekom prošle 2017. godine te je podržala donošenje provedbenog akcijskog plana. Istaknula je pri tome kolika je važnost usklađivanja profesionalnog i obiteljskog života u jedinicama lokalne samouprave s ciljem ekonomskog osnaživanja žena, osobito žena iz ruralnih područja. Pravobraniteljica je upoznala povjerenstvo s aktivnostima koje provodi  temeljem EU-projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ kojeg je nositeljica te najavila da će im dostaviti preporuke i publikacije koje će objavljivati tijekom njegove provedbe.

Iz medija:

licko-senjska.hr, 4.6.2018.

gspress.net 5.6.2018.