Pravobraniteljica održala predavanje na Policijskoj akademiji

policajke2017Savjetnik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Nebojša Paunović održao je polaznicima/cama Policijske akademije Ministarstva unutarnjih poslova predavanje pod nazivom „Uloga Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u suzbijanju nasilja u obitelji“. Predavanje je održano u okviru međuinstitucionalne suradnje te vezano uz aktivnosti koje Policijska akademija provodi u sklopu Specijalističkog tečaja za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet na štetu mladeži i obitelji.

Savjetnik pravobraniteljice je kroz svoje izlaganje upoznao polaznike/ce sa ovlastima i nadležnostima Pravobranitelja/ce za ravnopravnost spolova iz Zakona o ravnopravnosti spolova i s radom institucije, posebice vezano uz obiteljsko nasilje koje predstavlja oblik spolne diskriminacije. Polaznicima je također predstavljen cjelokupni anti-diskriminacijski zakonodavni okvir u RH. Tom prilikom savjetnik se osvrnuo na dosadašnja iskustva i aktivnosti, kao i primjere iz prakse vezano uz suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja s posebnim naglaskom na postupanje policijskih službenika/ca u predmetima obiteljskog nasilja i nasilja prema ženama.

Istaknuo je da su upravo policijski službenici/ce ti/te koji prvi uspostavljaju neposredni kontakt sa žrtvom i  počiniteljem te je stoga njihovo postupanje od ključne važnosti za daljnje postupanje svih ostalih nadležnih tijela (državnog odvjetništva i sudstva).

Posebno je istaknuo uspostavljenu dobru suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova, ali je istodobno ukazao i na propuste u postupanju policijskih službenika/ca prilikom intervencije kao i na pojedine slučajeve loše prakse. Zaključno, istaknuo je kako je kontinuirana edukacija svih nadležnih tijela, a posebice policijskih službenika/ca od ključne važnosti za suzbijanje i prevenciju obiteljskog nasilja i nasilja prema ženama.