Posjet PU Zadarskoj

puzadarskaPrilikom posjete Zadarskoj županiji, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sastala se u PU Zadarskoj s načelnikom uprave, Darkom Carom i policijskom službenicom Ljiljanom Dujmović.Vezano uz problematiku obiteljskog nasilja, g. Car je istaknuo da je u 2011. godini povećan broj počinitelja obiteljskog nasilja za 20% u odnosu na prošlu godinu te da su žrtve uglavnom žene - 69.7%. 

Nije uočena razlika između nasilja u urbanim i ruralnim sredinama, 65% obitelji je iz nižih društvenih slojeva. PU ima izuzetno dobru suradnju s centrima za socijalnu skrb, zadarskim obiteljskim centrom, sigurnom kućom "Mala kuća", kao i Caritasom iz Šibenika i Rijeke. Županijski odbor za ravnopravnost spolova i predsjednica Nevena Petani redovito ih obavještava o svojim aktivnostima tako da barem jednom godišnje sudjeluju na okruglim stolovima te dostavljaju godišnju statistiku vezano uz obiteljsko nasilje. U Caritas u Šibeniku i Rijeci  je u 2011. smješteno 11 žrtava dok je u prvih pet mjeseci ove godine smješteno 6 žrtava. Kapaciteti zadarske Sigurne kuće su kontinuirano popunjeni.
 
PU se kod optužnog prijedloga koristi primjenom čl.31. Zakona o ravnopravnosti spolova u slučajevima partnerskog uznemiravanja i nasilja (trenutno, 1 slučaj pred zadarskim Prekršajnim sudom). Zaključno je istaknuto da se velik dio predmeta, gotovo 2/3 odnose na obiteljsko nasilje u odnosu na ostala područja djelovanja, što predstavlja godišnje povećanje za cca 20% te se stječe dojam da žrtve imaju visok stupanj povjerenja u rad policije.