Posjet Poliklinici za zaštitu djece Grada Zagreba i Hrabrom telefonu

HrabritelefonposjetWebPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, zajedno sa saborskom zastupnicom Irenom Petrijevčanin Vuksanović, posjetila je Polikliniku za zaštitu djece Grada Zagreba i Hrabri telefon gdje je razgovarala s ravnateljicom Poliklinike, Gordanom Buljan Flander i koordinatoricom Hrabrog telefona, Sarom Lulić. Tijekom posjeta, pravobraniteljica je upoznata s kapacitetima i problematikom kojom se bave i Poliklinika i Hrabri telefon koji od 1997. ima telefonsku liniju za djecu (116 111), a nedavno je otvorio i liniju za mame i tate (0800 0800).

Gošće su upoznate s pojedinim slučajevima zlostavljanja djece, mogućnostima korištenja video linka u prostorijama Poliklinike kojim je moguće ispitivati mld dijete izvan sudskih prostorija, korištenjem dnevne ambulante, rizicima samoubojstva djece te s trendovima u penalizaciji počinitelja i dužinom trajanja sudskih procesa kojima su izložena djeca i dr.

Također se razgovaralo o izazovima suvremenog roditeljstva, jer se roditelji često javljaju zbog bullyinga djece u školi te elektroničkog nasilja. Najčešće se putem telefonskih linija obraćaju roditelji - 90%, a potom drugi članovi obitelji ili osobe iz okruženja, češće ženske članice djetetove obitelji, a najčešća dob djece zbog koje se roditelji javljaju je od 13. do 17. godine života.

Više od 70 educiranih osoba i studenata psihologije volontira na Hrabrom telefonu i svakodnevno daje savjete.