Posjet CZSS Zadar

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić posjetila je CZSS Zadar i razgovarala s ravnateljicom Centra Danijelom Jadrijev vezano uz problematiku obiteljskog nasilja. Pravobraniteljicu je posebno interesirala suradnja s dionicima protokola o postupanju, organizacijama civilnoga društva, preventivne kampanje kao i edukacija djelatnika/ica Centra.

Ravnateljica Centra ističe nedostatak kadrova za cca 20%, jer je u tretmanu oko 7.000 ljudi, a uz navedeno imaju izolirana područja koja su teško prometno dostupna djelatnicima/ama Centra i sl. Zbog čega nastavno, po njezinom mišljenju, trpi provođenje ciljanih edukativnih i preventivnih kampanja. Dnevno im pristiže 5-10 obavijesti o počiniteljima nasilja, što je u prosjeku stagnacija u odnosu na protekle godine. Ove godine je smješteno u sigurnu kuću šibenskog Caritasa 10 žena i 12 djece žrtava obiteljskog nasilja. U odnosu na ostala područja iz nadležnosti Centra, oko  1/3 predmeta se odnosi na obiteljsko nasilje.
Također ističe izuzetno dobru suradnju s policijom, obiteljskim centrom, sigurnom kućom u Zadru i Caritasom u Šibeniku i Rijeci, županijskom Koordinacijom za ljudska prava i Udrugom "Duga". S druge strane, gđa. Jadrijev nije upoznata s aktivnostima županijskog Odbora za ravnopravnost spolova  i u njima ne sudjeluje.