Izlaganje na tribini „Ravnopravnost spolova u zakonima i praksi“

PravnifaksPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, izlagala je na tribini „Ravnopravnost spolova u zakonima i praksi” koja se u organizaciji Erasmus i Jean Monnet modula Pravnog fakulteta u Zagrebu, Katedre za europsko javno pravo, i u suradnji s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova i ELSA Zagreb, održala na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Pravobraniteljica je predstavila ovlasti i nadležnosti institucije Pravobraniteljice te posebice aktivnosti u području diskriminacije na tržištu rada, spolnog uznemiravanja na radnom mjestu, institucionalne diskriminacije i diskriminacije temeljem majčinstva.

Istaknula je kako smo kao društvo dužni stvoriti preduvjete kako žene ne bi morale birati između karijere i majčinstva, već kako bi se mogle ostvariti i na privatnom i na poslovnom planu. Upravo u tom smislu je institucija Pravobraniteljice nastojala djelovati kroz EU projekt „Prema stvarnoj ravnopravnosti  muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“. 

Pravobraniteljica je govorila i o nasilju prema ženama i aspektu rodnih stereotipa i očekivanja od žena i muškaraca koji igra važnu ulogu u rodnoj uvjetovanosti takvog nasilja. Spomenula je i novi EU projekt „'Prema učinkovitijoj zaštiti: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama' koji je u cijelosti posvećen detektiranju slabih karika unutar sustava i predlaganjem mjera za poboljšanje zaštite, a na osnovu snimke postojećeg stanja u pravosuđu i analize sudskih presuda.

Osim pravobraniteljice gošće tribine bile su Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda u Zagrebu i Iris Gović Penić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu.