Okrugli stol „Mogu li mama i tata?“ u Virovitici

viroviticastolWEBPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je danas na okruglom stolu koji je pod nazivom „Mogu li i mama i tata?“ organizirala udruga S.O.S. Virovitica kao završetak projekta „I mama i tata mogu…“ Stol je organiziran kako bi se upozorilo na problem neravnopravnosti roditelja u odgoju djece i u obavljanju kućanskih obaveza, ali i na društveno shvaćanje i prihvaćanje očeva roditeljskog dopusta tijekom prve tri godine djetetova života. 

Pravobraniteljica je održala izlaganje u kojem se osvrnula na položaj žena na tržištu rada te naglasila da je jedan od čimbenika aktivnog uključivanja žena na tržište rada je stvaranje uvjeta za usklađivanje obiteljskog i poslovnog života. Prisutne je upoznala s rezultatima istraživanja „Utjecaj rodne podjele obiteljskih obaveza i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena“ provedenog u sklopu EU projekta kojeg je bila nositeljica „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“, a koje je pokazalo da 83% poslova vezanih uz kućanstvo te 60% brige o djeci redovito obavljaju isključivo žene.

1/3 zaposlenih žena s djecom izjavile su da su zbog brige za djecu i njihov odgoj morale znatno usporiti napredovanje u karijeri, čak 1/4 žena morala odustati od željene karijere, svaka peta zaposlena žena je barem jednom u životu odbila napredovanje na poslu radi obiteljskih obaveza, a oko 13% žena su zbog nemogućnosti izvršavanja svih radnih obaveza koje su se kosile s njihovim obiteljskim obavezama i kućanskim poslovima barem jednom primile manju plaću.

Pravobraniteljica se osvrnula i na činjenicu da već godinama rodiljne i roditeljske dopuste koristi svega oko 2% muškaraca te da na rodiljne i roditeljske dopuste najčešće odlaze muškarci koji zarađuju manje od svojih partnerica ili imaju sigurnije zaposlenje od svojih partnerica.

Preporuke Pravobraniteljice koje je dala i u Izvješću o radu za 2017. su: (1) kreirati politike i strategije koje će doprinijeti ravnopravnom angažiranju očeva u roditeljstvu od najranije dobi djeteta te osigurati međuresorski pristup u promoviranju angažiranog očinstva, (2) uvesti obvezni očev dopust, (3) kontinuirano stvarati pozitivnu klimu u društvu za korištenje rodiljnog i roditeljskog dopusta od strane očeva te posebno uključiti poslodavce te (4) kontinuirano podizati razinu znanja i svijesti o usklađivanju obiteljskih i profesionalnih obveza te poticati očeve na veće sudjelovanje u podizanju i odgoju djece od najranije dobi.

Na okruglom stolu govorile su i Sandra Matošina Borbaš, psihologinja Centra za socijalnu skrb Virovitica i Branka Mrzić Jagatić, programska koordinatorica udruge „Roda„ iz Zagreba. Prisutne je pozdravila Desa Kolesarić, predsjednica udruge nositeljice projekta, udruge S.O.S. Virovitica.

Iz medija:

Virovitica.net, 11.10.2018.

Informativni centar Virovitica, 11.10.2018.

Udruga S.O.S. Virovitica, 11.10.2018.