Javna rasprava o Prijedlogu programskih obveza HRT-a

hrtlogoHrvatska radiotelevizija organizirala je okrugli stol u sklopu javne rasprave o Prijedlogu programskih obveza HRT-a za sljedećih 5 godina. Prijedlog definira misiju, viziju, načela i obveze HRT-a, a preduvjet je za potpisivanje Ugovora između HRT-a kao javnog radio-televizijskog servisa i Vlade RH. Prijedlog su predstavili glavni urednik Hrvatskog radija Duško Radić, glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević i ravnateljica glazbene proizvodnje HRT-a Sanda Vojković Smiljanić. Ispred Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova javnoj raspravi prisustvovao je stručni savjetnik Josip Grgić. Javna rasprava završava 21. lipnja 2012.

Prijedlog programskih obveza HRT-a kao javnog servisa koji kroz pretplatu dobiva potporu za programe od javnog interesa, uključuje otvaranje nova dva kanala. Zamišljeno je da 1. program ostane isti kao do sada, 2. program emitirao bi obiteljske sadržaje, 3. program kulturu, znanost, umjetnost i obrazovanje, a 4. program bi bio 24 sata news kanal. 

Prijedlog programskih obveza u članku 46. spominje da će u sklopu svojih emisija kontinuirano podupirati ravnopravnost žena i muškaraca emitiranjem rodno osviještenih sadržaja, informiranjem javnosti o aktivnostima na području ostvarenja ravnopravnosti spolova, te ispunjavati svoju obvezu izvješćivanja o provedbi u svojim programima; da će pri obradi širokog spektra tema voditi računa o zastupljenosti obaju spolova kao ravnopravnih sugovornika u raspravama te da će sadržajima djelovati u cilju suzbijanja rodnih stereotipa i uklanjanja rodno uvjetovane diskriminacije i seksizama; da će Hrvatski radio emitirati tjednu tematsku emisiju (40 emisija godišnje) posvećenu toj tematici.

Isto tako u članku 49., podstavak 12. – Ljudska prava, ravnopravnost, politička prava građana, obvezuje se da će u svojim programima na svim programskim kanalima i na portalima obrazovati o ljudskim pravima, ravnopravnosti i političkim pravima građana, te unaprjeđivati pravnu i socijalnu državu te civilno društvo i promicati ih, a u svojim govornim emisijama će svojim nastupom i prezentacijom sadržaja promovirati i davati primjer kulture javnog dijaloga i suzbijanja diskriminacije.

 

Tekst Prijedloga programskih obveza HRT-a