Pravobraniteljica sudjelovala na 11. danima elektroničkih medija u Sv. Martinu na Muri

11daniAEMPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sa savjetnicom za medije Nevenkom Sudar sudjelovala je na 11. danima elektroničkih medija u Sv. Martinu na Muri koje je organizirala Agencija za elektroničke medije. Pravobraniteljica je bila gošća panela koji je bio posvećen ženama u sportu i načinu na koji ih mediji prate. Pravobraniteljica je govorila o stereotipnim podjelama na ženske i muške sportove kao i predrasudi da se sportom ipak primarno bave ili trebaju baviti muškarci. Govorila je i o slučajevima iz prakse temeljem pritužbi trenerica, kojima je onemogućeno jednako napredovanje zbog materinstva, o drugačijem vrednovanju i nagrađivanju žena i muškaraca na natjecanjima te o reagiranju pojedinih institucija i pravnih osoba u sportu na upozorenja i preporuke.

Naglasila je da mnoge od njih nisu ni znale da postoji Zakon o suzbijanju diskriminacije te njihove obaveze koje iz njega proizlaze te da je stoga svaka aktivnost osvještavanja neophodna i ima pozitivne posljedice. Pravobraniteljica je govorila i o važnosti pravnog okvira te propisa koji poštuju načela ravnopravnosti spolova u medijima i tom prilikom istaknula važnost usuglašavanja Popisa značajnih događaja s međunarodnim preporukama. Ostale gošće panela bile su dr. sc. Lidija Bojić Ćaćić, direktorica za ženski rukomet pri Hrvatskom rukometnom savezu, Dea Redžić, sportska novinarka portala Index.hr, Romana Eibl, sportska novinarka i urednica i Ivana Janković, voditeljica odnosa s javnošću Hrvatskog vaterpolo saveza.

Nakon panela pravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je izjave za nekoliko medija među kojima su bile Varaždinska televizija, Radio Istra te Radio Otočac.

Web Agencije za elektroničke medije, 15.11.2018.

Iz medija:

Radio Daruvar, 20.11.2018.

Radio Slatina, 16.11.2018.

Liberoportal.hr, 15.11.2018.

direktno.hr, 14.11.2018.

Tris, 14.11.2018. 

HIA, 14.11.2018.

Radio Slavonija, 13.11.2018.