Posjet PU Split

pusplitPravobraniteljica za ravnopravnost spolova posjetila je PU Split i razgovarala s načelnikom, Ivom Labrovićem i njegovim službenicima Stipom Jagnjićem i Slobodanom Marendićem vezano za postupanje u slučajevima obiteljskog nasilja kao i o novom incidentu vezano za napad nad djevojkama homoseksualne orijentacije na Bačvicama. Istaknuto je da se policija kroz Međusektorski tim za suzbijanje obiteljskog nasilja sastaje s ostalim dionicima gotovo 4-5 puta godišnje.

Naglašena je dobra suradnja s centrom za socijalnu skrb, obrazovnim institucijama, posebice osnovnim školama, zdravstvenim institucijama i pravosuđem, kao i organizacijama civilnoga društva. Upoznati su s radom županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i sudjeluju u njihovim aktivnostima.Trenutno sudjeluju u provedbi projekta, vezano uz nasilje, udruge "Sto koluri" i "Bijeli krug". Inače službenici/e  PU su aktivni članovi/ice odnosno predsjednici/e organizacija civilnoga društva.Udio predmeta vezano za obiteljsko nasilje u odnosu na ostala područja je 1/3, ali efektivno zahtjeva mnogo veću mobiliziranost ljudskog potencijala jer se radi o izuzetno osjetljivim slučajevima. Ove godine su u sigurnu kuću splitskog Caritasa smještene 4 žrtve obiteljskog nasilja. U  nedostatku slobodnih smještajnih kapaciteta, žrtve se upućuju u šibenski i riječki Caritas, s kojima je uspostavljena dobra suradnja.
 
U 2011. bilo je 987 privođenja za prekršaje obiteljskog nasilja. Kao što postoji primjedba na nacionalnoj razini vezano za nesrazmjer predloženih zaštitnih mjera i provedenih zaštitnih mjera od strane prekršajnih sudova, tako statistika PU Split za 2011. pokazuje da je od strane policije bilo predloženo 1.600 zaštitnih mjera dok ih je izrečeno svega 112. Prema mišljenju policijskih službenika, nakon provedbe zaštitnih mjera, posebice učinkovitih zaštitnih mjera udaljenja iz stana, kuće ili nekog drugog stambenog prostora, slijedi pad postupanja po prijavama obiteljskog nasilja po pojedinoj obitelji, odnosno učestalo je manje recidiva nakon provedene navedene zaštitne mjere udaljenja.
Svake godine oko 500-700 policijskih službenika/ica (SSS) prođe izobrazbu vezano za obiteljsko nasilje, koja se provodi u PU. Kroz županijsko Vijeće za prevenciju nasilja u obitelji i 17 lokalnih vijeća za prevenciju nasilja u obitelji, PU provodi preventivne kampanje vezano uz obiteljsko nasilje i/ili nasilje općenito. Vezano uz sankcioniranje partnerskog nasilja, službenici PU su upoznati s mogučnošću primjene čl.31. Zakona o ravnopravnosti spolova.  

Pravobraniteljica je zatražila informacije vezano uz nedavni napad na 6 djevojaka istospolne orijentacije na Bačvicama i njihovog prigovora na neprofesionalno postupanje policije. U očekivanju traženog očitovanja od Ravnateljstva policije, pravobraniteljica je zatražila i dodatne informacije od načelnika glede spornog događaja. U slučaju da se potvrdi odstupanje od protokola, potrebno je stegovno procesuirati policijskog službenika, odnosno policijske službenike, završno je istaknula pravobraniteljica, s čime se suglasio i načelnik Labrović.

 

Više o napadu na djevojke istospolne orijentacije na Bačvicama:

Napad na Bačvicama: Policajci gurnuli napadnute djevojke i prijetili pljuskama?, Dnevnik.hr, 19.6.2012.

Ostojić o napadu na Bačvicama: Ako su policajci krivi, bit će kažnjeni, Slobodna Dalmacija, 19.6.2012.

Ženska mreža Hrvatske: Policija je direktno odgovorna za napad na Bačvicama, Index.hr, 19.6.2012.