Sudjelovanje u obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova

femicidewatchstudeniU organizaciji Ravnateljstva policije i Policijske uprave zagrebačke, u Informativnom centru za prevenciju Policijske uprave zagrebačke održan je prigodni program povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama – „Femicide Watch“. Tom prigodom predstavljeni su rezultati istraživanja Ravnateljstva policije na temu „Rodno uvjetovano nasilje – Femicide Watch“, a u sklopu kojega su izvršene analize svih predmeta koji se odnose na ubojstva žena tijekom 2016. i 2017. godine. Naime u navedenom razdoblju ubijeno je ukupno 38 žena, od čega 33 od strane njima bliskih osoba.

 

Rezultate su predstavile gđa Anita Matijević, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminalistike na štetu mladeži i obitelji Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije i gđa Marija Goatti, policijska službenica Službe prevencije Ravnateljstva policije. Dr. sc. Maja Mamula iz Ženske sobe – centra za seksualna prava održala je izlaganje na temu: „Femicid: Nužni koraci u suzbijanju“, a u kojem se posebno osvrnula na mjere za prevenciju femicida.

Navedenom događaju nazočila je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, koja je istaknula kako nasilje u obitelji nije privatni problem pojedinca već da se radi o društvenom problemu koji smo svi obvezni rješavati. Pritom je važno provoditi kontinuirane edukacije te uspostaviti međuresornu suradnju svih dionika. S obzirom da djeca koja svjedoče obiteljskom nasilju kasnije često prenose nasilne obrasce ponašanja u svoje partnerske odnose, počevši od adolescentnih veza, posebno je važno pravodobno poduzimati sve potrebne mjere. Pravobraniteljica se osvrnula i na europski projekt „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“, u ukupnoj vrijednosti od 427. 762,27 EUR, čija je nositeljica i koji se provodi u razdoblju od 1. travnja 2017. do 30. rujna 2019. godine, a koji se bavi ulogom policije, pravosuđa i medija u slučajevima nasilja prema ženama, s posebnim naglaskom na slučajeve femicida.

Rezultati istraživanja Ravnateljstva policije na temu: „Rodno uvjetovano nasilje – Femicide Watch“

Istraživanje je u fokusu imalo različite elemente: vrijeme počinjenja ubojstva, teritorijalna rasprostranjenost u Republici Hrvatskoj (najviše na području PU zagrebačke, šibensko-kninske, krapinsko-zagorske, sisačko-moslavačke) prostor (najčešće u zajedničkom domu žrtve i počinitelja), sredstvo izvršenja (42 % hladno oružje pri čemu je najčešći nož, a 35 % vatreno oružje pri čemu se u 71 % radilo o ilegalnom oružju). Najčešća dob žrtve bila je između 45-55 godina života, a počinitelja između 35-55 godina pri čemu su žrtve bile niže, a počinitelji više obrazovne strukture. U 52% analiziranih slučajeva počinitelj je bio sa žrtvom u intimnoj vezi, a u onim slučajevima u kojima su počinitelj i žrtva bili u krvnom srodstvu u ravnoj lozi, u čak 75 % slučajeva počinitelj je bio sin na štetu majke. U 35 % slučajeva počinitelj je nakon ubojstva počinio suicid, a u 16,7 % slučajeva je pokušao suicid. U 30 % slučajeva počinitelji su bili duševni bolesnici, a dodatni rizici su bili i nezaposlenost počinitelja (52 %) te utjecaj opojnih sredstava u vrijeme počinjenja (41 %). Žrtve su najčešće trpjele fizičko i psihičko nasilje koje u 52 % slučajeva nije bilo prijavljeno policiji. Čak 47,4 % počinitelja nasilnički se ponašalo i prethodno (radi se o općenitom nasilju prema bilo kome) dok se u 20 % slučajeva počinitelj ranije nasilnički ponašao prema žrtvi.

Iz medija:

T-portal, 26.11.2018.

Dnevnik.hr, 26.11.2018.

direktno.hr, 26.11.2018.

HTV Dnevnik 1, 26.11.2018.

N1TV, 26.11.2018.

Z1 TV, 26.11.2018.

civilnodrustvo.hr, 26.11.2018.