Okrugli stol Pučkog pravobranitelja i UNDP-a

Pučki pravobranitelj i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) organizirali su okrugli stol na temu „Jačanje Ureda pučkog pravobranitelja u borbi protiv diskriminacije u Hrvatskoj“. U uvodnom izlaganju Louisa Vinton iz UNDP-a iznijela je pozitivno mišljenje o sadašnjoj praksi samostalnih posebnih pravobraniteljstava, a Pučki pravobranitelj izrazio je zadovoljstvo novim prijedlogom Zakona o pučkom pravobranitelju koji je ušao u saborsku proceduru donošenja. Novi prijedlog Zakona o pučkom pravobranitelju ne predviđa najavljeno spajanje posebnih pravobraniteljstava s Pučkim. Ispred Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, okruglom stolu prisustvovao je stručni savjetnik Josip Grgić.

Nikolina Patalen iz Ureda pučkog pravobranitelja je prilikom opisa metodologije ispitivanja javnog mnijenja o stavovima i svjesnosti diskriminacije te pojavnosti i oblicima diskriminacije u RH spomenula da su zahvaljujući doprinosu Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u upitnik dodana pitanja vezano za diskriminaciju temeljem spola.
Mario Krešić, voditelj projekta „Jačanje Ureda pučkog pravobranitelja u borbi protiv diskriminacije u Hrvatskoj“, spomenuo je suradnju pravobraniteljstava u pojedinim aktivnostima u okviru projekta, npr. zajednički studijski posjet Estoniji i trening o primjeni Zakona o suzbijanju diskriminacije.

 


Diskriminacija: Ispitivanje javnog mnijenja - ovo istraživanje dio je projekta "Jačanje kapaciteta institucije pučkog pravobranitelja" financiranog od Programa UN-a za razvoj (UNDP).


 

Iz medija:

 

U Hrvatskoj najraširenija diskriminacija u području rada i zapošljavanja, Index.hr, 27.6.2012.