Seminar o rodnim stereotipima u sportu

Seminar Rodni stereotipi u sportuU organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u hotelu Panorama u Zagrebu održan je IX. seminar za koordinatorice za ravnopravnost spolova u sportu pod nazivom „Rodni stereotipi u sportu“. Jedna od izlagačica bila je pravobraniteljica Višnja Ljubičić, koja je održala izlaganje na temu „Ravnopravnost spolova i sport - praksa Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova“.

Uvodne govore održali su glavni tajnik HOO-a Josip Čop, Marija Crnković iz Središnjeg državnog ureda za šport i ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helena Štimac Radin, a izlaganja u prvom dijelu seminara održali su predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova u sportu HOO-a Morana Paliković Gruden, Roberta Karadža i Marija Crnković iz Središnjeg državnog ureda za šport, Helena Štimac Radin, pravobraniteljica Višnja Ljubičić, Sandra Čorak iz Komisije za ravnopravnost spolova u sportu HOO-a i ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja Danira Bilić.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić u svom izlaganju je na primjerima iz rada svoje institucije razložila problematiku rodnih stereotipa s kojima se žene susreću u području sporta, od slike u medijima do samih sportskih terena. Nastavno na opise nekoliko slučajeva iz prakse, ukazala je na preporuke koje upućuje medijima te zakonodavcu i izvršnoj vlasti.

Web HOO, 12.12.2018.

Web Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, 11.12.2018.