Sastanak s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM)

IOMPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, održala je sastanak s predstavnicama Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Ured u Zagrebu, Nikolinom Patalen i Irenom Magnanini, vezano za početak provedbe projekta od strane IOM-a pod nazivom: „Preventing SGBV against migrants and strengthening support to victims“. 

Projekt je financiran sredstvima EU-a i provodi se u 12 zemalja članica EU-a, a cilj projekta je ojačati postojeće nacionalne strukture za borbu protiv seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja kako bi obuhvatile izbjeglice, migrante i tražitelje/ice azila. Na sastanku je detaljnije predstavljen navedeni projekt, a Pravobraniteljica za ravnopravnost je upoznala predstavnice IOM-a sa svojim aktivnostima vezanim za praćenje situacije s tražiteljicama azila, migrantkinjima i izbjeglicama te kontinuiranim praćenjem ukupne politike odobravanja međunarodnih zaštita. 

Na sastanku se razgovaralo o postojećim sustavima za zaštitu od seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja, učinkovitoj prevenciji, eventualnim manjkavostima navedenog sustava ako se uzmu u obzir migranti/kinje kao potencijalne žrtve, o prijavljenim slučajevima seksualnog ili rodno uvjetovanog nasilja od strane tražitelja/ica azila, migranata/kinja ili izbjeglica. Dogovoreno je da se institucija Pravobraniteljice aktivno uključi u aktivnosti koje će se provoditi u sklopu navedenog projekta. Na sastanku je sudjelovao Branko Borota, savjetnik Pravobraniteljice.