Suradnja Pravobraniteljice s Ministarstvom unutarnjih poslova

sastMUPPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić održala je sastanak s Anitom Matijević, voditeljicom Odjela maloljetničke delikvencije MUP-a, na temu „Aktivnosti Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u odnosu na MUP“. Razgovaralo se o dosadašnjoj praksi postupanja policijskih službenika/ca u slučajevima obiteljskog nasilja i nasilja općenito, s ciljem poboljšanja prakse i ujednačavanja postupanja, a s obzirom na izdana upozorenja i preporuke Pravobraniteljice u slučajevima kada su utvrđeni propusti u postupanja policijskih službenika/ca, kao i o aktivnostima tijekom 2019. godine koje su usmjerene na provođenje edukacije policijskih službenika/ca od strane Pravobraniteljice. 

Osim navedenog, raspravljalo se i o predloženom „Pravilniku o načinu provedbe zaštitnih mjera zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja žrtve nasilja u obitelji te mjere udaljenja iz zajedničkog kućanstva“ i Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji.

Na sastanku su sudjelovale/i pravni savjetnici za slučajeve obiteljskog nasilja i nasilja prema ženama: Sanja Oluški Radaković, Branko Borota, Nebojša Paunović, Martina Krnić, Martina Strunjak i Gordana Gradinščak-Kovačević.