Posjet Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu (Porin)

porinWEBU sklopu aktivnosti provedbe projekta „Osnaživanje žena i djece migrantske populacije za borbu protiv seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja - WE ACT“, a koji provode Liječnici svijeta (Medecins du Monde) Belgija, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, zajedno s pravnim savjetnikom Brankom Borotom i Lovorkom Marinović, neovisnom stručnjakinjom, posjetila je Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu (Porin). Primio ih je voditelj Prihvatilišta, Filip Stipić, koji ih je upoznao sa sustavom prihvata i smještaja, načinom organizacije života u Prihvatilištu, kao i svim ostalim segmentima posla Prihvatilišta. Voditelj Prihvatilišta ih je proveo i kroz smještajni dio i predstavio aktivnosti koje se provode u Prihvatilištu kao što su informatička radionica, igraonica za djecu, kreativna radionica.

Pravobraniteljica i njeni suradnici posebno su posjetili ambulantu u okviru Prihvatilišta, a koju vode Medecins du Monde/Liječnici svijeta Belgija, gdje su se upoznali s medicinskim osobljem, uvjetima njihova rada, kao i sa svakodnevnim izazovima u radu.

Ovo je bio prvi posjet Prihvatilištu u sklopu projekta koji ima za cilj prevenciju seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja kojem su izložena djeca i migranti/ce i izbjeglice. Projektom će se, između ostalog, nastojati uspostaviti protokol postupanja prema žrtvama namijenjen stručnom i prihvatnom osoblju tražitelja/ica međunarodne zaštite. Premda je u Prihvatilištu u tijeku značajna rekonstrukcija objekta, Pravobraniteljica je izrazila zadovoljstvo viđenim.