Pravobraniteljica u Gavelli sudjelovala na panelu "Je li obiteljsko nasilje problem čitavog društva?"

gavellaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na panelu koji je pod nazivom „Je li obiteljsko nasilje problem čitavog društva?“ održan u kazalištu Gavella nakon izvedbe predstave „Stela, poplava“. Na panelu je pravobraniteljica iznijela neke od podataka vezanih uz obiteljsko nasilje prema ženama u Hrvatskoj te naglasila kako već godinama u godišnjem izvješću o radu iznosi konkretne brojke o broju ubijenih žena žrtava nasilja svojih supruga, životnih partnera i partnera s kojima ne dijele zajedničko kućanstvo. Žrtve često nisu bile adekvatno zaštićene, a postoje propusti u zaštiti žrtava i procesuiranju počinitelja nasilja. 

Iako postoji načelno dobar zakonodavni okvir, nužno je žurno postojeće propise uskladiti s odredbama Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i kontinuirano raditi na prevenciji kako bi se kao društvo senzibilizirali za promjenu tragične prakse obiteljskog i svakog drugog oblika nasilja koje se svakodnevno događa u našoj okolini. 

Na panelu su sudjelovali i Nataša Koražija, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Samobor, Anica Tomić, članica inicijative #spasime i Bruno Šimleša, sociolog i moderator.

Gavella, 13.4.2019.