Sudjelovanje na konferenciji #Ovajputglasam Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj

ovajputglasamU organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, u Kući Europe održana je konferencija pod nazivom „#Ovajputglasam: participacija na europskim izborima“ s ciljem poticanja rasprave o predstojećim izborima za zastupnike/ce u Europskom parlamentu koji će se održati 26. svibnja 2019. Na konferenciji se razgovaralo o važnosti sudjelovanja na izborima, posebice mladih, potrebi veće uključenosti svih građana/ki u izborne procese te mogućnostima glasovanja za osobe koje se u vrijeme izbora nalaze izvan Republike Hrvatske. Jedna od važnijih tema skupa bili su mitovi o Europskoj uniji i lažne vijesti (fake news) koji u konačnici demotiviraju građane za sudjelovanje u izbornom procesu i političkoj participaciji općenito.

 

Ispred ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova sudjelovao je koordinator EU projekta Pravobraniteljice „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“, Srđan Kerčević, koji je istaknuo važnost poštivanja načela ravnopravnosti spolova na izborima za Europski parlament te da su političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji, prilikom provedbe izbora članova u Europski parlament, dužni poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama. U kontekstu rasprave o lažnim vijestima i senzacionalističkom izvještavanju, koordinator Kerčević je, kao primjer, predstavio rezultate Analize medijskog izvještavanja o nasilju prema ženama Pravobraniteljice, prema kojoj gotovo 50 posto članaka u kojima se raspravlja o nasilju prema ženama sadrži nagađanja ili pretpostavke, a svaki treći članak ima senzacionalistički naslov. U tom smislu, važna je uloga i odgovornost medija u cilju pružanja informacije od javnog interesa te osiguravanja kvalitetne i relevantne informacije.

Na skupu su sudjelovali/e Violeta Simeonova, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Vesna Fabijančić Križanić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva, Nje. E. Olive Hempenstall, veleposlanica Republike Irske u Hrvatskoj, Marko Perić, član povjerenstva za pripremu i koordinaciju izbora za članove u Europski parlament iz RH te Željko Trkanjec, glavni urednik portala Euractiv Hrvatska.