Sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji “Europa, svijet, Hrvatska” u Rijeci

RijekasvibanjU organizaciji Sveučilišta u Rijeci, TD Rijeka 2020 i Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo te u suradnji s mrežom Culturelink, Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba i Opservatorijem za kulturne politike iz Grenoblea u Francuskoj, održana je u Rijeci dvodnevna međunarodna konferencija o modelima kulturne suradnje na nacionalnoj, europskoj i globalnoj razini. Okupljenima su se obratili Tvrtko Jakovina, predsjednik upravnog odbora Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci Alen Ružić, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović i direktorica TD-a Rijeka 2020 Emina Višnić, a na konferenciji je u različitim raspravama sudjelovalo više od 40 hrvatskih i inozemnih profesora/ica, istraživača/ica te predstavnika/ica kulturnih institucija koji/e će voditi okrugle stolove, panel rasprave, predavanja i radionice, okupilo se više od 180 kulturnih djelatnika/ca iz Europe i svijeta te predstavnika/ca mnogobrojnih hrvatskih i europskih gradova.

 

U ime Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u raspravi je sudjelovao i koordinator EU-projekta Pravobraniteljice, Srđan Kerčević, istaknuvši višedimenzionalnu ulogu kulture te projekta Europske prijestolnice kulture, koja osim promicanja kulture i baštine lokalne razine, ima za cilj promicati i horizontalne ciljeve, od kojih su posebno istaknuti načelo ravnopravnosti spolova i zabrana diskriminacije.

Konferencija je otvorila raspravu o mogućnostima i izazovima današnje međunarodne kulturne suradnje i modalitetima koji vode intenzivnijoj i funkcionalnijoj suradnji Europske unije sa svijetom, uzimajući u obzir rastući značaj digitalnih komunikacija, društvenih medija, brze urbanizacije te promjene kulturnih vrijednosti.

U zaključnom dijelu dvodnevne konferencije, okupljenima su se obratili Nj.E. Hrvoje Marušić, Veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj, Nj.E. Philippe Meunier, Veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Olive Hempenstall, Veleposlanica Republike Irske u Republici Hrvatskoj, Christian Grotnes Halvorsen, Veleposlanstva Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Hendrik Jan Voskamp, Veleposlanik Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, a konferenciju je zaključila Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.