Sudjelovanje na konferenciji "Prava žrtve - osiguranje mjera zaštite"

pravazrtvePovodom obilježavanja šeste godine rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006, te trinaeste godišnjice osnivanja Udruge za podršku žrtvama i svjedocima održana je konferencija pod nazivom „Prava žrtve – osiguranje mjera zaštite“. Cilj konferencije je dozvoliti svim sudionicima osvrt na aktualnu praksu u odnosu na pravni okvir osiguranja mjera zaštite žrtava te pružanja podrške žrtvama i svjedocima u Hrvatskoj.

Nakon uvodnog obraćanja i pozdravnog govora pomoćnice ministra pravosuđa, Vedrane Šimundža Nikolić, te izvršnog direktora Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Mirena Špeka, i koordinatorice Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, Maje Štahan, izlaganja su održali/e Anita Matijević (MUP), Natalija Slavica (DORH), Maida Pamuković (Služba za podršku žrtvama i svjedocima Ministarstva pravosuđa), Branka Lučić (Odjel za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Vukovaru, Sandra Turkanović (Ženska grupa Korak Karlovac), odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, Željka Barić (Dom Duga Zagreb), Anamaria Drožđan-Kranjčec (Ženska soba) te Ivana Eterović (Hrvatski pravni centar).

Podršku konferenciji dala je i institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova čija je savjetnica Martina Krnić aktivno sudjelovala u raspravi osvrnuvši se na problematiku odustajanja žrtava (posebice obiteljskog nasilja) od podnesene prijave. Naime, u pojedinim slučajevima žrtve obiteljskog nasilja koriste blagodat nesvjedočenja iz različitih razloga, kao što je nepovjerenje u sustav, duljina trajanja sudskih postupaka, ekonomska ovisnost o počinitelju, pomirenje sa počiniteljem i nada da će se isti promijeniti. Stoga je od izuzetne važnosti takvim žrtvama osigurati punu podršku, posebice u vidu osobe od povjerenja. Savjetnica je ukratko predstavila i EU projekt „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama', čija nositeljica je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Projekt se bavi ulogom policije, pravosuđa i medija u slučajevima nasilja prema ženama, s posebnim naglaskom na slučajeve femicida, a jedna od grupa koja će profitirati od projekta su i žene žrtve obiteljskog nasilja.