Posjet Sisačko-moslavačkoj županiji

majurU sklopu projekta "Žene Jugoistočne Europe u Mreži za ruralni razvoj", pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sa stručnom savjetnicom Martinom Krnić posjetila je Sisačko-moslavačku županiju. Projekt je u Majuru predstavljen na sastanku na kojem su osim pravobraniteljice Višnje Ljubičić i izvršne direktorice Regionalnog Centra za jednakost spolova Mary Ann Rukavina Cipetić govorile i Ana Šarić, načelnica Općine Majur, Marija Mačković, načelnica Općine Jasenovac, Višnja Babić, Udruga Hrvatskih žena Majur, Ivanka Barišić, Općina Donji Kukuruzari te zamjenica gradonačenika Gline Dijana Mužić. Na sastanku je sudjelovao i predsjednik županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vinko Debeljak, članovi/ce povjerenstva, članovi/ce lokalne samouprave i udruga.

 

Načelnica Općine Majur, Ana Šarić, naglasila je u uvodnom izlaganju da Općina Majur obuhvaća 11 naselja ruralnog tipa te da spada u područja od posebne državne skrbi. Mary Ann Rukavina Cipetić je prilikom predstavljanja projekta napomenula da čak 92% teritorija RH je ruralno područje na kojem živi manje od polovice stanovništva.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u svom je izlaganju istaknula: težak položaj seoskih žena kao posebne društvene skupine koja je višestruko diskriminirana, problem slabe infrastrukture i prometne povezanosti, kao i visoke cijene lokalnog prijevoza na tom području, što uzrokuje nedostupnost sportskih, kulturnih i drugih sadržaja, problem mladih obitelji čiji bi ostanak u ruralnim područjima trebala poticati i lokalna zajednica. Naglasila je kako je neophodno ulagati u infrastrukturu, poticati uključivanje žena na tržište rada te stvoriti bazu podataka i analiza društvenog položaja žena u ruralnim područjima.

O specifičnim problemima ovoga kraja od posebne državne skrbi, ali i o aktualnim aktivnostima govorile su načelnica Općine Jasenovac, koja je spomenula aktivnosti dvije udruge žena, Marija Mačković, voditeljica folklorne skupine u Donjim Kukuruzarima Ivanka Barišić koja je istakla problem dugotrajnog rješvanja imovinsko-pravnih odnosa, te zamjenica gradonačelnika Gline Dijana Mužić koja je govorila o problemima postojeće infrastrukture i gospodarske situacije na tom području.