Posjet policijskoj postaji u Hrvatskoj Kostajnici

pphrvkostajnicaU sklopu posjete Sisačko-moslavačkoj županiji, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova sastala se s načelnikom Policijske postaje u Hrvatskoj Kostajnici, Jurom Klišaninom s kojim je razgovarala o postupanjima u slučaju nasilja u obitelji. Načenik Klišanin istaknuo je dobru suradnju s nadležnim Centrom za socijalnu skrb, a vezano uz obiteljsko nasilje. U okviru te suradnje osnovano je i Vijeće za prevenciju nasilja Grada Hrvatske Kostajnice te se provode kontinuirane edukacije po svim osnovnim i srednjim školama.

Suradnja postoji i sa sigurnim kućama, obrazovnim i zdravstvenim institucijama kao i sa pravosuđem. Svi policijski službenici/ce jednom godišnje pohađaju edukacije koje obuhvaćaju i područje nasilja u obitelji. Međutim, suradnja još uvijek nije uspostavljena sa županijskim poverenstvom za ravnopravnost spolova kao niti sa organizacijama civilnog društva koje djeluju na tom području.

U odnosu na nasilje u obitelji, navedene ja dobra suradnja s nadležnim prekršajnim sudom, a koja je vidljiva i iz podataka da sud u cca 90% slučajeva izriče zaštitne mjere predložene od strane policije te da se donosi malo oslobađajućih presuda u tim postupcima. U odnosu na prethodne godine, ove godine zabilježen je značajniji pad predmeta iz područja obiteljskog nasilja (gotovo za 50%).