Posjet CZSS u Hrvatskoj Kostajnici

czsshrvkostajnicaU sklopu svog posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sastala se s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb u Hrvatskoj Kostajnici Ljubicom Ćatić s kojom je razgovarala o postupanju Centra prvenstveno vezano za nasilje u obitelji i skrbništvo, a u cilju uspostave još bolje suradnje. Ravnateljica je pravobraniteljicu upoznala s postojećom situacijom i problemima u radu Centra, a kao glavne probleme u radu Centra, ravnateljica je istaknula problem ljudskih potencijala te česte fluktuacije zaposlenika/ca.

Naime, u Centru je trenutno zaposleno 14 djelatnika/ca, a Centar ima oko 1300 korisnika/ca koji se nalaze na širokom geografskom području. Kao specifičnost navedena je i struktura stanovništva, njegova slabija obrazovanost i nizak životni standard što je vidljivo i iz podataka o broju korisnika/ca socijalne skrbi (preko 400 obitelji) kojoj pomoć, prema navodu ravnateljice, predstavlja i jedini izbor prihoda.

Ravnateljica je istaknula dobru suradnju s policijom vezano za slučajeve obiteljskog nasilja koji predstavljaju četvrtinu predmeta u odnosu na ostala područja iz nadležnosti Centra. Suradnja postoji i sa sigurnim kućama Adela u Sisku i Udrugom Brod u Slavonskom Brodu u koje Centar smješta žene žrtve obiteljskog nasilja. Centar je aktivan i u radionicama koje se, u suradnji s policijom, provode u četiri osnovne škole i jednoj srednjoj školi. Suradnja trenutno ne postoji jedino sa županijskim povjerenstvom za ravnopravnost spolova.

U odnosu na područje roditeljske skrbi, ravnateljica je istaknula visoki stupanj povjeravanja djece očevima nakon prestanka bračne zajednice što je posljedica neadekvatne skrbi majki.