U Remetincu održana treća edukacija zatvorskih službenika/ca o pravima transrodnih osoba

trans Remetinec 3Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u suradnji s udrugom koja se bavi promicanjem i zaštitom prava trans, inter i rodno varijantnih osoba – TransAid, u Centru za izobrazbu Ministarstva pravosuđa, Uprave za zatvorski sustav i probaciju, a koji se nalazi u krugu Zatvora u Zagrebu, održala je danas treće predavanje zatvorskim službenicama i službenicima na temu: “Izobrazba službenika – prava i specifičnosti rada s trans-spolnim, transrodnim i rodno nenormativnim osobama”. Povod za edukaciju bile su preporuke Pravobraniteljice koje su proizašle iz rada na zaštiti prava transrodnih osoba, neki od kojih su se, zbog svojih loših iskustava iz zatvorskog sustava, prituživali Pravobraniteljici zbog diskriminacije utemeljene na rodnom identitetu.

U okviru edukacije, voditeljima i voditeljicama zatvorskih Odjela tretmana i osiguranja, te probacijskim službenicima i službenicama, pravobraniteljica, Višnja Ljubičić predstavila je ovlasti i nadležnosti institucije Pravobraniteljice kao i iskustva i preporuke za unapređenje položaja i prava transrodnih osoba u RH. Pravni savjetnik pravobraniteljice, Nebojša Paunović predstavio je ukratko trenutni ustavno-pravni i zakonodavno-pravni okvir za ostvarenje i zaštitu prava transrodnih osoba u RH te preostale neriješene probleme s kojima se pripadnici ove rodno-manjinske skupine i dalje susreću.

Pojmove, terminologiju i međunarodne preporuke za unaprjeđenje i zaštitu prava transrodnih osoba, predstavile su članice udruge TransAid, Asmira Topal i Petra Tomašić. U drugom dijelu edukacijske radionice mr. spec. kliničke psihologije, Iva Žegura predstavila je sudionicima edukacije iskustva o radu s osobama drugačijih seksualnih orijentacija i rodnih identiteta te im prenijela osnovna znanja i vještine za rad s LGBTI osobama kroz grupne edukacijske vježbe koje su se temeljile na specifičnim slučajevima iz prakse. S Centrom za izobrazbu Ministarstva pravosuđa nastavlja se redovna sustavna izobrazba na temama od zajedničkih interesa.