Održana konferencija „Kako spriječiti seksualno uznemiravanje i zlostavljanje nad djecom u športu“

PRS Start to talk malaU Narodnom domu u Zagrebu održana je konferencija „Kako spriječiti seksualno uznemiravanje i zlostavljanje nad djecom u športu“. Konferencija je održana u organizaciji Središnjeg državnog ureda za šport, u okviru kampanje Vijeća Europe „Start to talk“, usmjerene na prevenciju i suzbijanje seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja djece u sportu. Republika Hrvatska time postaje šesta zemlja članica Vijeća Europe u kojoj je pokrenuta ova kampanja. Opis kampanje i promotivni video dostupni su na mrežnim stranicama Vijeća Europe na hrvatskom jeziku.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić je u okviru panela „Što znamo o problemu seksualnog nasilja nad djecom?“ održala izlaganje pod nazivom „Ravnopravnost spolova u sportu mladih“. Pravobraniteljica je napravila pregled međunarodnih i nacionalnih dokumenata koji se dotiču problematike seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja djece, mladih i žena u sportu te objasnila glavne značajke problema uznemiravanja, seksualnog uznemiravanja, seksizma i rodnih stereotipa, uz primjere iz prakse. Također je predstavila osnovne informacije o istraživanju o ravnopravnosti spolova u rukometu mladih, koje institucija trenutno provodi zajedno sa suradnicama. Na kraju je naglasila da je potrebno inzistirati na sljedećim aktivnostima kao prioritetima u ovom području:
-    dosljedno primjenjivati međunarodne i nacionalne normative koji nalažu suzbijanje i prevenciju svih oblika nasilja u sportu;
-    mijenjati stereotipan i seksistički način prikazivanja žena u sportu;
-    raditi na osvještavanju javnosti o problemu prisutnosti nasilja u sportu;
-    osnaživati mlade sportašice i sportaše da reagiraju na svaki oblik nasilja i prijave ga nadležnim tijelima;
-    prikupiti reprezentativne statističke podatke o pojavnostima nasilja u sportu.

Na konferenciji je predstavljena inačica Priručnika za prevenciju i djelovanje u situacijama mogućeg seksualnog nasilja nad djecom i mladima u športu na hrvatskom jeziku (jedan od priručnih materijala na temu seksualnog nasilja u sportu koji su objavljeni ove godine u okviru projekta „Pro Safe Sport+“), te priručnik o ravnopravnosti spolova u sportu i istraživanje o ravnopravnosti spolova u europskom sportu (u sklopu kojega su objavljeni podaci i za Hrvatsku) koji su izrađeni u okviru projekta „ALL IN: Towards gender balance in sport“. Oba projekta su rezultat suradnje Europske unije i Vijeća Europe.

Iz medija:

Agencija za odgoj i obrazovanje, 15.12.2019.

Žene i mediji, 13.12.2019.