Pravobraniteljica posjetila Prihvatni centar za strance Ježevo

Jezevoprosinac

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, pravna savjetnica, Gordana Gradinščak Kovačević, pravni savjetnik, Branko Borota, te neovisna stručnjakinja, Lovorka Marinović, posjetili su Prihvatni centar za strance Ježevo. Primio ih je voditelj Prihvatnog centra, Domagoj Lovrić, zajedno sa svojim suradnicima, te ih uvodno upoznao sa sustavom prihvata i smještaja, načinom organizacije života u Prihvatnom centru. Prihvatni centar je u sklopu Ministarstva unutarnjih poslova čija nadležnost obuhvaća obavljanje poslova prihvata i smještaja stranaca, sudjelovanje u postupcima utvrđivanja identiteta smještenih stranaca te organiziranje i provođenje prisilnih udaljenja stranaca s područja Republike Hrvatske. 

 

Radi se o ustanovi zatvorenoga tipa u kojoj se pretežno smještaju strani državljani kojima je izrečena mjera protjerivanja iz Republike Hrvatske i koji ondje borave temeljem rješenja o smještaju. Pravobraniteljica i njeni suradnici bili su detaljnije upoznati na koji se način vodi briga o zdravstvenoj i psihosocijalnim potrebama smještenih stranaca i strankinja. Prihvatni centar može primiti stotinjak stranaca, a trenutno se tamo nalazi njih pedesetak.

Djeca i žene se smještavaju u posebnom paviljonu predviđenom za smještaj ranjivih skupina. Prije smještaja stranac je dužan podvrgnuti se općem liječničkom pregledu te mu je za vrijeme boravka osigurana hitna medicinska skrb te može obaviti liječnički pregled u prigodno uređenoj ambulanti. Smještene osobe imaju raspored dnevnih aktivnosti koji uključuje sportske aktivnosti, gledanje televizije, čitanje tiskovina, te korištenje knjižnice, uz dužnost pridržavanja određenog rasporeda. Za djecu je posebno uređena unutrašnja i vanjska igraonica. Također se vodi se računa o provođenju vjerskih obreda uz poštivanje vjerskih i kulturoloških nazora drugih osoba.

Pravobraniteljica je izrazila zadovoljstvo viđenim, kao i budućoj suradnji. Do sada Pravobraniteljica nije zaprimila pritužbe koje bi se odnosile na prihvat i smještaj u istom Prihvatnom centru.