Održana konferencija "Data Protection Day 2020 - Facing New Challenges"

ukljuivodigitalnoAgencija za zaštitu osobnih podataka i Tajništvo hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije organizirali su europsku konferenciju Data Protection Day 2020 - Facing New Challenges uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva. Na konferenciji su okupljeni stručnjaci i stručnjakinje za zaštitu podataka i privatnosti te predstavnici Europske komisije, Europskog nadzornika za zaštitu podataka i Europskog odbora za zaštitu podataka. Izlaganja su obuhvatila teme iz područja zaštite podataka, online manipulacija, profiliranje i ciljano oglašavanje, primjene umjetne inteligencije u privatnom i javnom sektoru s naglaskom na pravne i etičke aspekte.

Na konferenciji je sudjelovala i predstavnica institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, budući da je, kao što je naglasio jedan od govornika, veća zastupljenost žena u digitalnom sektoru jedna od pretpostavki uključivosti digitalnog društva, dok se predstavnik FRA osvrnuo na činjenicu da nove tehnologije itekako imaju utjecaja na temeljna ljudska prava koja, pored ostalih, uključuju i ravnopravnost spolova i nediskriminaciju, a koja su navedena u Europskoj povelji o temeljnim ljudskim pravima.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova nije do sada zaprimala pritužbe vezane za kršenje privatnosti podataka, što i nije u njezinoj nadležnosti, ali je primala pritužbe vezano za neprimjerene izraze, seksizam ili govor mržnje na društvenim mrežama. Ovisno o konkretnom slučaju, upućivala je korisnike/ce na postojeće mehanizme u okviru samih društvenih mreža, prijavu Ministarstvu unutarnjih poslova, a u slučaju prijetnji nasiljem ili govora mržnje po nekoj osnovi iz nadležnosti, sama upućivala prijedlog za postupanje Državnom odvjetništvu. Pravobraniteljica smatra da je zaštita privatnih podataka na Internetu izuzetno važna i značajna tema koja će sigurno zahtijevati i prilagodbu starih ili donošenje novih zakona. U donošenju je i novi Zakon o elektroničkim medijima koji će se također uskladiti sa standardima na europskoj razini.