Sastanak vezano uz suradnju oko potpore majkama nakon povratka na posao

kapsulakomunikacWEBPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sastala se s direktoricom tvrtke Kapsula komunikacije j.d.o.o., gđom Ivanom Peršin, a vezano uz dogovor oko buduće suradnje u aktivnostima usmjerenima pružanju potpore majkama koje su se vratile na radno mjesto nakon korištenja prava iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora. Planirane aktivnosti u fokusu imaju podizanje svjesnosti majčinstva u poslovnom okruženju pri čemu je naglasak na prikupljanju iskustava žena u organizacijama (na rukovodećim pozicijama) kroz faze trudnoće, rodiljnog i roditeljskog dopusta te integracije, odnosno povratka na radno mjesto. Jedna od aktivnosti je definiranje potreba žena koje prolaze iskustvo majčinstva u poslovnom okruženju te istraživanje pod nazivom Organisational Planting Parenting.

Pored aktivnosti usmjerenih na same majke/zaposlenice, dio aktivnosti se planira usmjeriti i na podizanje društvene svijesti o navedenoj tematici radi čega će se organizirati različiti paneli, odnosno javni događaji na kojima će se prezentirati rezultati istraživanja, a u kojim aktivnostima će sudjelovati i Pravobraniteljica. Sastanku je nazočila i pravna savjetnica Pravobraniteljice, Martina Krnić.

Pravobraniteljica je iskazala interes za navedeno, posebice u vidu pružanja svojih iskustava stečenih u okviru provedbe EU projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“ koji je trajao 2 godine (1.1.2016.-1.1.2018.), a čiji cilj je bio razbijanje rodnih stereotipa i nametnutih rodnih uloga te posljedično neravnopravnosti muškaraca i žena unutar obitelji, edukacija poslodavaca o važnosti senzibiliziranog pristupa prema ženama majkama, razbijanje stereotipa o „muškim“ i „ženskim“ profesijama, promoviranje aktivne uloge očeva u formativnim godinama razvoja djeteta i pomirenje privatnog i poslovnog života za žene i muškarce.