Održana tematska sjednica o položaju Romkinja

Tematska sjednica - malaU Gradskoj skupštini Grada Zagreba održana je tematska sjednica Gradske koordinacije za ljudska prava: „Položaj Romkinja u suvremenoj zajednici“.

Nakon uvodne riječi predsjednice Gradske koordinacije za ljudska prava Sonje König, središnje izlaganje održala je predsjednica udruge žena Romkinja „Bolja budućnost“ Ramiza Memedi. Nakon izlaganja raspravljen je položaj Romkinja u hrvatskom društvu, s naglaskom na položaj u Gradu Zagrebu. Sjednicu je moderirala članica Koordinacije Nura Ismailovski.

U raspravu se uključio savjetnik pravobraniteljice Josip Grgić, ukazavši na rezultate nedavno objavljenog istraživačkog izvješća (Agencije Europske unije za temeljna prava) o Romkinjama u Europskoj uniji: „Roma women in nine EU Member States“. Pravobraniteljica je izradila analizu rezultata s naglaskom na komparaciju Hrvatske i EU, koju je uključila u Izvješće o radu za 2019. godinu. Statistički podaci jasno ukazuju da su Romkinje jedna od najugroženijih društvenih skupina, izložena višestrukoj diskriminaciji. Romska nacionalna manjina u nepovoljnom je položaju, dok su Romkinje u dodatno nepovoljnom položaju u odnosu na muškarce. U Hrvatskoj je većina negativnih pokazatelja malo izraženija u odnosu na prosjek zemalja EU koje su sudjelovale u istraživanju. Potrebno je poticati veće uključivanje Roma, posebno Romkinja, u srednjoškolsko obrazovanje, kako bi se povećala njihova konkurentnost na tržištu rada i povećala stopa zapošljavanja. Također je u tom smislu potrebno raditi na smanjivanju broja ranih brakova i maloljetničkih trudnoća, budući da je to jedan od glavnih razloga iz kojega Romkinje odustaju od daljnjeg školovanja.