Sudjelovanje u raspravi „Utjecaj koronavirusa na najranjivije: Kako zaštititi socijalna prava?“

UnpovertydayPovodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, danas je u organizaciji Pučke pravobraniteljice održana online rasprava pod nazivom „Online kava za ljudska prava-Utjecaj koronavirusa na najranjivije: Kako zaštititi socijalna prava?“, s ciljem podizanja svijesti o poteškoćama s kojima se tijekom epidemije susreću najranjiviji među nama, poput starijih osoba, beskućnika, stanovnika ruralnih područja, žrtava obiteljskog nasilja, Roma i drugih, kao i s prijedlozima za njihovo rješavanje. U raspravi je sudjelovao i zamjenik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Kristijan Kevešević. 

Nakon uvodnih govora pučke pravobraniteljice Lore Vidović, državne tajnice u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marije Pletikosa te saborske zastupnice i predsjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora Renate Sabljar-Dračevac, uslijedila su izlaganja predstavnika akademske zajednice, sindikata i organizacija civilnog društva u kojima su preneseni izazovi s kojima se pojedine ranjive skupine suočavaju tijekom epidemije bolesti COVID-19. 

Zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Kristijan Kevešević, je ukazao na osobitu ranjivost žena žrtava nasilja u obitelji zbog evidentnog porasta tog oblika nasilja u drugom kvartalu 2020. godine i nižu razinu zdravstvene skrbi za trudnice i rodilje u uvjetima epidemije te se posebno osvrnuo na veći broj pritužbi majki zaprimljenih za vrijeme obustave rada školskih i predškolskih ustanova, vezano uz osiguranje odgovarajuće brige za djecu za vrijeme rada roditelja. Istaknuo je da iskustva iz drugih zemalja pokazuju da su žene zbog zatvaranja ustanova smanjile opseg svog rada (npr. u Njemačkoj za 27%), što će se potencijalno kroz niži dohodak manifestirati u većem jazu u plaćama i potom mirovinama, kao i u porastu rizika od siromaštva koji je posljedica nižih mirovina.