Kampanja „Živim život bez nasilja“

ZivimzivotbeznasiljaU organizaciji Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Ministarstva unutarnjih poslova, a u okviru kampanje „Živim život bez nasilja“ održana je u kazalištu Vidra predstava „Nasilje – Za nasilje nema opravdanja“ u režiji Zijaha Sokolovića uz prigodni glazbeno-scenski nastup Matije Dedića, Luke Vidovića i benda Apokalipsa. Kampanja je započela 2010. godine i svrha joj je ukazati na prisutnost i posljedice nasilja nad ženama te nasilja u obitelji u hrvatskom društvu te ojačati napore u sprječavanju i prevenciji nasilja.

Aktivnosti kampanje su dizajnirane s ciljem promicanja kulture nenasilja, antidiskriminacije i tolerancije s kojom treba biti upoznata najmlađa populacija te učvršćivanje pozitivnih stavova i vrijednosnog sustava, razvijanja osjećaja suradnje i zajedničke uključenosti svih subjekata društva „zajednice koja brine“.

Prije održavanja predstave održana je konferencija za medije uz obraćanje Stalne predstavnice UNDP-a i UN koordinatorice Louise Vinton, načelnika PU Zagrebačke Burišića, zamjenika ministra unutarnjih poslova Evelina  Tonkovića, pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, Natka Gereša iz Udruge Status M i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić. Konferencija se fokusirala na uočavanje problema nasilja nad ženama, vršnjačkog nasilja i nasilja u obitelji s prikazom aktivnosti koje se poduzimaju u cilju sprječavanja svih oblika nasilja, na provedene aktivnosti u 2012. godini u okviru preventivne kampanje MUP-a i UNDP-a „Živim život bez nasilja“ kao i obilježavanje 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić se osvrnula na istraživanja koja pokazuju tradicionalne stavove građana i građanki vezano za pitanje rodnih uloga u društvu i obitelji, nerazumijevanju mladih o nasilnom ponašanju u vezama i visok prag tolerancije prema oblicima fizičkog i psihičkog nasilja u adolescentnim vezama, o potrebi mijenjanja obrazovnog sustava kroz nove udžbeničke sadržaje i o multidisciplinarnom pristupu kad se radi o nasilju nad/među mladima.

 

Više:

Živim život bez nasilja - kazališnom predstavom protiv svih oblika nasilja, MUP, 4.12.2012.

U prvih deset mjeseci zbog nasilja u obitelji prijavljene 2973 osobe, Politika plus, 4.12.2012.