Inicijativa za reguliranje prava žrtava seksualnog nasilja tijekom rata

U organizaciji UNDP Croatia i Ministarstva branitelja održan je sastanak Odbora projekta i Savjetodavnog odbora projekta „Prava i potreba ratnih žrtava seksualnog nasilja u Hrvatskoj: Nerazriješeno nasljeđe rata 1991-1995.“ Tema sastanka je bila prezentacija navedenog projekta i planirane aktivnosti u provođenju projekta te razumijevanje reparacija u slučajevima seksualnog nasilja tijekom ratnih sukoba.

Projekt je predstavio pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević koji je istaknuo da u okviru projekta treba donijeti Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja. Kako bi se Zakon donio do kraja ove godine, prvo treba provesti preliminarno istraživanje kako bi se saznao potencijalni broj korisnika/ca Zakona, koje bi mjere bile učinkovite i kako dokazati (što je i najteža zadaća) da je netko bio žrtva seksualnog nasilja u ratu.

Radna skupina koja će biti zadužena da izradu Nacrta prijedloga Zakona, počinje s radom u mjesecu travnju o.g., a sastojat će se od tri podskupine: za psihološku i zdravstvenu pomoć, za kazneni progon, te za obeštećenje-reparacije.

U drugom dijelu sastanka gospođa Ana Lukater, iz UN Women, predstavila je malobrojna iskustva drugih zemalja, kao što su Kolumbija, Timor, Bosna i Hercegovina, u reparaciji u slučajevima seksualnog nasilja tijekom ratnih sukoba.
 
Sastanku Odbora projekta i Savjetodavnog odbora bio je nazočan Branko Borota, viši stručni savjetnik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.