Sastanak sa CZSS Karlovac

CZZS KarlovacU sklopu posjeta Karlovačkoj županiji, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sastala se s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Karlovac, Višnjom Malinar i stručnim djelatnicima/icama Centra.  Ravnateljica je navela statističke podatke vezano uz rad Centra, a prema kojima je u 2012. u Karlovcu bilo oko 1.400 obitelji koje su bile korisnici Centra, a u konačnici cca 4.000-4.500 korisnika/ica.

Ravnateljica je istaknula dobru međuresornu suradnju s ostalim nadležnim institucijama uključujući MUP i DORH te Obiteljski centar kojem se roditelji upućuju na savjetovanje. Suradnja postoji i s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Karlovačke županije. Međutim, Centar još uvijek ne provodi preventivne kampanje.

U odnosu na roditeljsku skrb, navedeno je kako je u 2012., Centar obavio oko 80 postupaka posredovanja te izradio svoja stručna mišljenja. U gotovo 99 % slučajeva sud uvaži stručno mišljenje Centra vezano uz povjeravanje djece.

Ravnateljca je kao problem navela nedostatak stručnog osoblja te nepostojanje odgovarajućih edukacije za stručne djelatnike/ice centra. Stoga je dogovorena edukacija stručnih djelatnika/ica centara za socijalnu skrb s područja Karlovačke županije koju će provoditi institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u suradnji s ostalim relevantnim institucijama vezano uz provedbu Zakona o ravnopravnosti spolova i primjenu načela ravnopravnosti spolova u pitanjima iz nadležnosti centara za socijalnu skrb, kao i razmatranje slučajeva u kojima je Pravobraniteljica izdala preporuku i upozorenja nadležnim centrima.