Dodjela Nagrade ključna razlika

kr17travnjaInstitut za razvoj tržišta rada u suradnji s Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, portalom MojPosao.net, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i UNDP-om Hrvatska organizirao je dodjelu Nagrade ključna razlika u 2013. Cilj dodjele nagrade je istaknuti one poslodavce koji ulažu u kvalitetne procese i odnose među zaposlenicima.

U procesu dodjele nagrade sudjelovala je i institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i to kroz sudjelovanje u Partnerskom i Evaluacijskom Odboru, a samoj dodjeli nagrade prisustvovala je savjetnica pravobraniteljice, Martina Krnić.

Nagrada je, kao i prijašnjih godina, dodijeljena u četiri kategorije:

U kategoriji opće ravnopravnosti, nagrada je pripala - Podatkovnom centru Križ d.o.o..
U kategoriji osoba s invaliditetom, nagrada je uručena - Socijalnoj zadruzi Humana nova.
U kategoriji dobne ravnopravnosti nagrađen je - Allianz Zagreb.
U kategoriji ravnopravnosti spolova (kao i prošle godine) nagrada je uručena tvrtki - Coca-Cola Hrvatska, koja je istaknula promoviranje principa fleksibilnog rada te poticanje majki korisnica rodiljnog dopusta da koriste rad u skraćenom radnom vremenu.

Nagrade je uručio ministar rada i mirovinskog sustava, prof.dr.sc. Mirando Mrsić, dr. med., a nakon dodjele nagrade predstavnici/ice nagrađenih tvrtki i ministar Mirando Mrsić su sudjelovali/e na okruglom stolu pod nazivom „Ravnopravnost i raznolikost u praksi“. Sudionici/ice su pritom naveli/e mehanizme koje njihove tvrtke koriste na području zaštite ljudskih prava te istaknuli važnost ulaganja u svoje zaposlenike/ice i poštivanja  njihove raznolikosti. Posebno je istaknuta uloga koju sami rukovoditelji/ice tvrtke imaju u promoviranju vrijednosti i zaštiti ljudskih prava svojih zaposlenika/ica.

Ministar Mirando Mrsić je najavio i skorašnje donošenje novog Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, a kojim zakonom se predviđa uvođenje principa kvota prema kojem će većina poslodavaca morati zapošljavati određeni broj osoba s invaliditetom, ovisno o ukupnom broju njihovih zaposlenika/ica.