Završetak projekta EU za Hrvatsku IPA 2009

IPA2009U prostorijama Ravnateljstva policije održana je svečanost završetka projekta Europske unije za Hrvatsku IPA 2009 pod nazivom: Jačanje kapaciteta u području suzbijanja seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece te pružanja pomoći policije ranjivim žrtvama kriminaliteta“. Cilj navedenog Twinning projekta, s proračunom od 800.000,00 EUR-a, bio je jačanje kapaciteta hrvatske policije i pravosudnih tijela u suzbijanju seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece te pružanje pomoći ranjivim žrtvama kriminaliteta.

Projekt je financiran od strane Europske unije, a provodila ga je Policijska služba Sjeverne Irske i tvrtka Northern Ireland Co-operation Overseas.

Izlaganja su održali šef Odjela za provedbu projekata pri Delegaciji Europske unije u Republici Hrvatskoj, Luigi Barile, voditelj projekta države članice, Northern Ireland Co-operation Overseas, Alister Wallace, Veleposlanik Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj, NJ. E. David Slinn, te stalni twinning savjetnik, Northern Ireland Co-operation Overseas, dr. Andrew Bailey. Svi govornici su naglasili važnost provedbe projekta jer borba protiv seksualnog nasilja nad djecom zahtjeva posebne vještine, koordinirani pristup te pravovremenu intervenciju čitavog društva odnosno svih mjerodavnih institucija iz područja socijalne skrbi, pravosuđa, obrazovanja i zdravstva.

Izlaganje je održao i Glavni ravnatelj policije, Vlado Dominić, koji se zahvalio svim sudionicima u provedbi projekta, a u sklopu kojega je u 2012.g. sa posebnim namještajem opremljeno 45 službenih prostorija MUP-a koje su namijenjene obavljanju razgovora sa djecom žrtvama seksualnog zlostavljanja. Također je istaknuo i uspostavljanje međuresorne suradnje sa Ministarstvom socijalne politike i mladih te provođenje brojnih edukacija za djelatnike/ice policije, socijalne skrbi i pravosuđa.

Predavačica na policijskoj akademiji, mr. sc. Renata Odeljan, održala je kratku prezentaciju u kojoj je istaknula kako je cilj navedenog projekta (a koji je imao dvije komponente: twinnig i nabavnu) bio smanjenje sekundarne viktimizacije djece žrtava seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja i to na način da se smanji njihovo višestruko ispitivanje. Renato Grgurić, partner stalnog twinning savjetnika, održao je izlaganje o seksualnom iskorištavanja djece putem interneta odnosno o dječjoj pornografiji na računalnom sustavu i/ili mreži istaknuvši pritom nultu stopu tolerancije na takva kaznena djela.

Svečanosti završetka projekta nazočila je savjetnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Martina Krnić.