Pravobraniteljica na obilježavanju Svjetskog dana poduzetnica

krug2013Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na svečanom obilježavanju Svjetskog dana poduzetnica u organizaciji Hrvatske udruge poslovnih žena KRUG. U svom pozdravnom govoru, pravobraniteljica se ukratko osvrnula na rezultate istraživanja koje je provela vezano za zastupljenost žena u upravnim i nadzornim odborima, na položaj žena na tržištu rada, specifičnosti ženskog poduzetništva u ruralnim sredinama i podzastupljenost žena na pozicijama na kojima se traži visoko obrazovanje usprkos činjenice da većinu novoupisanih na sveučilišta kao i većinu diplomiranih čine upravo žene.

Pravobraniteljica je naglasila da je potencijal ženskog poduzetnišva još uvijek nedovoljno istražen kao izvor ekonomskog rasta i zapošljavanja te da žensko poduzetništvo zaslužuje potporu državnih, lokalnih i regionalnih vlasti. Podržala je i umrežavanje poduzetnica radi razmjene informacija i znanja.

danpoduzetnicaDodijeljene su i nagrade "Sova" najboljima. Za najbolju poduzetnicu u 2012. godini izabrana je Violeta Tadin, za najbolju menadžericu Sofija Šmitran, a pravobraniteljica Višnja Ljubičić dodijelila je priznanje za rad u socijalnom poduzetništvu izabranoj Zorani Ivić.

Posebno priznanje za doprinos razvoju ženskog poduzetništva dobila je Jadranka Radovanić, predsjednica HGK - ŽK Split, a posebno priznanje za aktivno sudjelovanje u promociji ženskih prava i ravnopravnosti spolova dobila je Helena Štimac-Radin, ravnateljica Ureda Vlade RH za ravnopravnost spolova.

Dodjelu nagrada „Sova“ vodila je Terezina Orlić, predsjednica udruge KRUG, koja je u pozdravnom govoru naglasila kako se žene u poduzetništvu i dalje susreću s više poteškoća nego muškarci, ali i da žene KRUG-a žele pomoći svim poduzetnicama kojima mogu, te ˝čestitala˝ KRUG-u 18. rođendan.
Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore i članica KRUG-a, Jasminka Trzun nadodala je da je ravnopravnost spolova jedna od temeljnih vrednota Republike Hrvatske, ali da je samo 30% žena u strukturi gospodarstva. Kao značajne aktivnosti KRUG-a navela je analizu statističke osnovice žena u poduzetništvu, analizu zakonodavnih okvira te identifikaciju problema s kojima se susreću hrvatske žene u poduzetništvu.
Tatjana Dalić, u ime Ministarstva rada i mirovinskog sustava, naglasila je kako žene još uvijek nemaju poziciju koju bi trebale imati, ali da su se u zadnja tri mjeseca javili pozitivni trendovi u smislu 17% porasta zapošljavanja u RH, i to u većem broju žena nego muškaraca. Od 15. lipnja uvest će se mikro-krediti za nezaposlene žene kako bi pokrenule vlastite djelatnosti.
Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova, Helena Štimac Radin najavila je novu strategiju poticanja žena u
poduzetništvu od 2014.
Ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj Mirjana Matešić, u ime Predsjednika Ive Josipovića naglasila je da Savjet za održivi razvoj ima u svom programu promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, te spomenula prijedlog nove direktive kojom se u svrhu promicanja ravnopravnosti spolova uvodi obaveza očitovanja korporacija o spolnoj strukturi zaposlenih u upravi.
Prisutnima se obratio i gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić.


 

Iz medija:

Ovo su najbolje hrvatske poduzetnice, Poslovni dnevnik, 24.5.2013.

Violeta Tadin je poduzetnica godine, T-portal, 24.5.2013.

Svaki treći šef je žena, Privredni vjesnik, 24.5.2013.

Nagrade poduzetnicima u povodu Svjetskog dana poduzetnica, Croenergo.eu, 24.5.2013.

Violeta Tadin dobitnica nagrade "Sova" za najbolju poduzetnicu godine, Lider, 27.5.2013.

U HGK obilježen Svjetski dan poduzetnica, Business.hr, 28.5.2013. (foto uz vijest iz Business.hr)