2. sastanak u okviru projekta "Prava i potrebe ratnih žrtava seksualnog nasilja u Hrvatskoj"

undp2sastanakPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić nazočila je zajedno sa saborskim zastupnicama, predstavnicima/cama organizacija civilnog društva i javnih ustanova, drugom sastanku Projektnog i Savjetodavnog odbora projekta "Prava i potrebe ratnih žrtava seksualnog nasilja u Hrvatskoj: Nerazriješeno nasljeđe rata 1991. - 1995." Sastanak su organizirali UNDP Hrvatska i Ministarstvo branitelja. 

Na sastanku je govorila dr. Ruth Rubio Marin, stručnjakinja u međunarodnom, ustavnom i rodnom pravu te urednica jedne od najobuhvatnijih publikacija o rodnoj razlici u procesima reparacija "Što se dogodilo ženama? Spol i reparacije za kršenje ljudskih prava" koja analizira različite studije slučaja iz cijelog svijeta.

Pregled hrvatskog zakonodavstva s prijedlozima za utvrđivanje statusa ratnih žrtava seksualnog nasilja, te kaznene i psihološke aspekte pružanja podrške ratnim žrtvama seksualnog nasilja predstavio je profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu prof.dr.sc. Davor Derenčinović.

Predstavnica DORH-a dala je procjenu broja ratnih žrtava seksualnog nasilja i predstavila koncept istraživanja, a dr.sc. Branka Devčić, voditeljica tima inicijative "Ja sam mnogo više od moje traume" govorila je o psihosocijalnoj podršci.