Okrugli stol „Prevencija i suzbijanje govora mržnje na sportskim natjecanjima“

TBGZGU organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske održan je okrugli stol na temu prevencije i suzbijanja govora mržnje na sportskim natjecanjima. Ravnatelj Ureda, mr.sc. Branko Sočanac pojasnio je zakonodavni okvir kojim se regulira ova problematika. Osim Protokola o postupanju u slučaju nasilja iz mržnje, Nacionalnog programa zaštite i promicanja ljudskih prava 2013.-2016. i Zakona o suzbijanju diskriminacije, posebno je istaknuo pozitivne implikacije novog Kaznenog zakona (NN 125/11; 144/12) koji je donio novosti u pogledu regulacije zločina iz mržnje.

Ista problematika će se uzeti u obzir i u novom Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je u fazi izrade i trebao bi biti dovršen do kraja tekuće kalendarske godine.

Većina rasprave na okruglom stolu na kojem su sudjelovali predstavnici/e Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza i Udruge „TI si OK“ odnosila se na nasilje i govor mržnje na nogometnim natjecanjima u Republici Hrvatskoj gdje veliki problem predstavlja dio navijačkih skupina zbog čijih izgreda klubovi i nacionalni savez redovito plaćaju kazne. Svijetli primjer navijačke skupine koja radi na promicanju tolerancije i mirnog načina navijanja je navijačka skupina „White Angels“ (Bijeli anđeli) Nogometnog kluba „Zagreb“ čiji je predstavnik Goran Grosman, ujedno direktor anti-diskriminacijskog sektora međunarodne organizacije navijača „Football supporters Europe“, istaknuo da se kao navijačka skupina suočavaju s poteškoćama u svom djelovanju u vidu nasilja od strane drugih navijačkih skupina, ali i nerazumijevanja uprave kluba NK Zagreb i policije zbog slučaja razvijanja transparenta s duginim bojama prije nekoliko godina u svrhu doprinosa anti-diskriminaciji seksualnih manjina.

Okruglom stolu je u ime pravobraniteljice Višnje Ljubičić nazočio stručni savjetnik Josip Grgić koji se uključio u raspravu apeliravši na predstavnike/ce Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da se u svrhu prevencije govora mržnje i svih oblika diskriminacije na sportskim natjecanjima posebna pozornost obrati na dobnu skupinu djece koja pohađaju završne razrede osnovne škole kada u pravilu počinje identifikacija mladih s navijačkom supkulturom iz razloga što je važno promicati konstruktivan način navijanja, a ne destruktivan koji dominira na nogometnim sportskim natjecanjima.

Iz medija:

Svaki peti osmaš misli da je fora biti nasilan na stadionu, Večernji list, 8.7.2013.

Tribina: brzim kaznama suzbiti govor mržnje na sportskim natjecanjima, dalje.com, 8.7.2013.